A medve lesz a főszereplő az Esztenafesztiválon

2018. június 14., 19:16

Egy utánpótláshiányos, kihalófélben lévő szakma, a pásztorélet megismertetését tűzte ki céljául a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, és ennek jegyében immár ötödik alkalommal szervezi meg az Esztenafesztivált. Az eseményre a múzeum udvarán kerül sor szombaton.

Pillanatkép az Esztenafesztivál tavalyi kiadásáról. Ezúttal a medve kerül főszerepbe a rendezvényen. Archív Fotó: Gergely Imre

Ha már a medve gyakori beszédtéma, és az esztenákat sűrűn látogatja, ő kerül a középpontba a szombati rendezvényen.

A szervezők azt szeretnék, hogy hozzáértő emberek, szakmájuk és hobbijuk szerint különböző szemszögből ismertessék a vadállatot, esetenként oszlassanak el tévhiteket.

A gyerekeknek szóló kvízjátékból sem fog hiányozni a mackó, a legjobbak nyereményben részesülnek.

A hagyományos állattartás és pásztorkodás megismerése mellett lehetőség nyílik arra is, hogy régi, néhol kihalt játékokkal ismerkedjenek meg az érdeklődők, a csülközés vagy csürközés jó szórakozást jelenthet kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Ami a részletes programot illeti, szombaton 10 órától a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán lesz az V. Gyergyói Esztenafesztivál megnyitója és a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar koncertje. 11 órától az esztenák bemutatkozása, sajt- és ordakészítés, ételkóstolás szerepel műsoron, pontban délben pedig a Hóvirág Néptáncegyüttes előadása. 13 órakor kezdődik a mesetáncház Benkő Évával és a Folker együttessel, 14 órától a pásztorvetélkedő. 15.30 a kezdési időpontja a játszásnak, a már említett csülközésnek, 17 óra a Halvirág Bábszínház Világszép Nádszál című bábelőadásának időpontja.

17 órától a tematikus programban szerepel a díjnyertes Lekvár című film vetítése, majd beszélgetés lesz a film készítőivel és Dezső László természetfotóssal. Ezt követi Farkas Attila okleveles vadgazdamérnök A medve etológiája és ökológiája, avagy miért nem játék a medve című előadása.
Az esti szórakozást 18 órától Rafters-koncert, 20 órától a Cimbaliband együttes biztosítja.

A kísérőprogramok közül kedvére válogathat bárki, 11 és 18 óra között. Lesz Nagyszüleink játékai: kézműves foglalkozások gyerekeknek, akadálypálya gyerekeknek a Gyilkostó Adventure Egyesülettel, Teasátor a Halasági Csibi termékekkel, bárányos, medvés rajzfilmek vetítése az előadósátorban, fotózkodás a medvével, valamint medvekvíz.