Minden nagyobb esőzés után sártengerré változik az aszfaltozott utca

Baricz-Tamás Imola 2018. június 14., 17:03

Nagyobb esőzésekkor a gyergyószentmiklósi Csiky-kert utcában több porta előtt is áll a víz, felbugyog a szennyvíz, és az iszapból, sárból a száraz napokon porfelhő lesz. Sok bosszúságot okoz ez a lakóknak.

A Csiky-kert utcában esőzéskor az aszfalton áll a sár, az iszap Fotó: Baricz Tamás Imola

Vas Attila több szomszédjával közösen szerdán reggel ismertette az áldatlan állapotot. Mint mondta, annál is inkább kellemetlen a kapu, kerítés előtt lévő sár, mert a mindkét forgójával megműtött feleségének gyakran kell dialízisre járnia, és a kapu előtt nem tud a mentőbe beülni, kerülnie kell, ami igencsak megterhelő.

Valahogy orvosolni kellene ezt a helyzetet, a Csiky-kertből eső után mindig ömlik a sár az aszfaltozott utcára. A szennyvíz- és esővízcsatornák többnyire el vannak dugulva, így onnan is inkább feljön a víz

– fakadt ki.

{A}

Az ott lakók arról is szóltak, hogy az autók a kerítéseket is felspriccelik sárral, és még a házak oldala is mocskos amiatt, hogy áll a víz, az iszap. Rendszeresen kell mosni a kerítést, a kaput.

Az utca lakói elmondták, hívták a közüzem munkatársait, akik kijártak, megnézték, milyen állapotok uralkodnak, majd elmentek. Arra is kitértek a panaszosok, hogy

télen még rosszabb a helyzet, akkor megfagy a felszínre, a ház elé kiömlő szennyvíz.

A Csiky-kertben lévő szennyvíz-tartályon is módosítani kellene – vélik a lakók, és felhozták azt is, hogy az aszfaltúton sáncot sem tudnak ásni, hogy elengedjék az esőzéskor lefolyó vizet.

Fotó: Baricz Tamás Imola

A panasz kapcsán érdeklődtünk az önkormányzatnál is. Fórika Krisztina sajtószóvivő sokadszorra kihangsúlyozta: azzal, hogy szóban jelzik, nem lehet megoldani problémát, így a Csiky-kert utca lakóinak panaszát sem tudják orvosolni.

Ha bárkinek bármilyen panasza, kérése van, azt írásban jelezze, egy egyszerű, akár két mondatban, kézzel, magyarul megfogalmazott kérésben, addig nincs ahonnan tudjunk róla. Az első lépés tehát egy nevet és elérhetőséget is tartalmazó írásos bejelentés, hogy tudjunk kapcsolatba lépni az illetővel

– mondta. A szóbeli panasz nyomán, a probléma megoldására nem lehet anyagi keretet rendelni, így az önkormányzat munkatársai nem is tudnak lépéseket tenni az ügy megoldása érdekében. „Minden egyes munkálat, így jelen esetben a szennyvíz- és esővízcsatornák tisztítása is költséggel jár, és ahhoz, hogy pénzt rendeljenek a munkálatok mellé, egyszer egy írásos kérés kell, ami alapján elindítják, beütemezik a tulajdonképpeni munkát” – hangsúlyozta a sajtószóvivő.