Meglehetősen gyakori, hogy ihatatlan a közkutak, források vize

Simon Virág 2018. június 14., 15:01

Régen kifejezetten népszerűek voltak a marosvásárhelyi források, sokan rendszeresen onnan szállították haza az ivóvizet. A megyeszékhelyen évente kétszer, a megye többi településén évente egyszer ellenőrzik a források, közkutak vízét.

Tavasztól őszig is változhat a források vizének minősége Fotó: Haáz Vince

A közegészségügyi igazgatóság honlapján is tanulmányozható annak a forrásvízminta-vizsgálatnak az eredménye, amelyet május közepén végeztek a szakemberek. A törvény által meghatározott kémiai és mikrobiológiai értékeket vizsgálják, és ezek alapján sorolják be a forrásvizet ihatóvá, nem ihatóvá, illetve csecsemő és kisgyermek számára nem fogyaszthatóvá.

{A}

A közegészségügyi igazgatóság sajtószóvivője, Stelian Caraghiaur lapunk érdeklődésére elmondta, hogy saját laboratóriumukban végzik a forrás és kútvizek ellenőrzését, a törvény által meghatározott értékeket mérik. Ezt azért hangsúlyozta, mert

a vízben sokféle, általuk nem mért baktérium is található, de ők csak azokat vizsgálják, amelyek veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre.

A szakember közölte, hogy Marosvásárhelyen évente kétszer, tavasszal és ősszel vesznek mintát a forrásvizekből és vizsgálják meg azokat. A törvény értelmében az eredményeket eljuttatják a marosvásárhelyi városházára, amelynek illetékesei kötelesek az eredmények alapján kifüggeszteni a figyelmeztető táblákat.

Mivel a víz minőségét az eső, de a szárazság is befolyásolja, nem ritka, hogy tavasszal jó minőségű, egészséges egyik forrás vize, de ősszel már nem az. A táblákat az eredmények függvényében változtatni kell, ez a városháza kötelessége és a közegészségügyi igazgatóság ellenőrző osztályának szakemberei rendszeresen ellenőrzik, hogy ezek a táblacserék, szükség esetén megtörténtek-e

– mondta a sajtószóvivő. Megkérdeztük, hogy tud-e olyan esetről, amikor a forrásvízfogyasztás miatt betegedtek meg emberek, de nemleges választ kaptunk.

A májusban készített ellenőrzések alapján Marosvásárhelyen

kólibacilust találtak a Kövedomb alján lévő forrás vízében, de a mellette található Bodoni utcai forrásnál és a Székely vértanúk forrásnál is.

Nitrátot azonosítottak a segesvári úton lévő forrás vízében, a Székely vértanúknál és a Nyírfa utcánál található forrás vízében is. Az eredmények alapján osztályozták a forrásokat: ihatónak minősítették a Constantin Romanu Vivu utcában lévőt, és kettőt a Tudor negyedből is: a Predeal utcai Királykútat és a Moldova utcai kis parkban lévőt.

A marosvásárhelyi Predeal utcai Királykút forrásvize alkalmas fogyasztásra Fotó: Haáz Vince

Stelian Caraghiaurtól azt is megtudtuk, hogy megyeszerte a marosvásárhelyinél rosszabb a helyzet. Az idén még nem készültek el a teljes megyére kiterjedő vizsgálatok, így csak tavalyi eredményről tudott beszámolni. Megyeszerte 230 közkutat és forrást vizsgáltak meg, s ezek 10 százaléka volt a törvényes előírásoknak megfelelően iható.

A megye minden területén találtunk olyan kutakat és forrásokat, amelyek szennyezettek voltak, és ezeknek vizének fogyasztása árthat az egészségnek. Nincsenek a megyében olyan vidékek, ahol jellegzetes gondok lennének, vagy ahol minden vízforrás tiszta lenne, a vidéki források és kutak vize is változik, csakúgy, mint a vásárhelyi forrásoké

– részletezte.

Jó tudni, hogy a közegészségügyi igazgatóságon bevizsgálják a házaknál lévő kutak vízét is, ennek ára 200 lej.