Ilyés Ferenc: óriási élmény volt a magyar válogatottban pályára lépni

Zátyi Tibor 2018. június 14., 12:59

A magyar férfi kézilabda-válogatott szerdán este 26–22-re kikapott Veszprémben a szlovénok elleni vb-selejtező visszavágóján, de összesítésben egy góllal így is jobbnak bizonyult, ezzel kijutott a 2019-es, dán–német közös rendezésű világbajnokságra.

Hatalmas fizikai csata dúlt a pályán a szlovénok ellen Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Kiegyenlített játék jellemezte az első félidőt, a magyarok kézben tartották a mérkőzést, többször is három góllal vezettek. Az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok nyolc percig nem találtak a hálóba, aztán összeszedték magukat, a félidő végén döntetlen volt az állás (12–12).

A második játékrész elején is hiányzott a pontosság a magyar támadásokból, Székely Márton kapus tartotta a lelket a csapatban, a vendégek pedig gyors ellenakcióiknak köszönhetően átvették a mérkőzés irányítását.

Sokszor nehéz volt átjátszani az agresszív szlovén védelmet Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Az izgalmas hajrában sem változott a játék képe, három és fél perccel a vége előtt már három góllal vezetett Szlovénia,

amely végül néggyel nyerte meg a visszavágót, de 51–50-es összesítéssel a magyarok jutottak ki a világbajnokságra.

Az összecsapáson pályára lépett a válogatottságtól korábban visszavonult, ám reaktivált Ilyés Ferenc és Nagy László, illetve a székelykeresztúri származású Sipos Adrián is.

„A selejtező két meccsére visszatérő

Nagy László és Ilyés Ferenc rutinja is fontos volt, a tapasztalt játékosok tartást adtak a csapatnak.

A fiatalok pedig bizonyítani akartak, és sikerült is nekik. A csapat egysége, magyar szíve nélkül viszont nem lennénk vébérésztvevők” – összegzett Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Lékai Máté hét gólt szerzett a meccsen Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

„A válogatottban szerepelni mindig óriási dolog és megtiszteltetés. Vranjes korábban megkeresett, én pedig szívesen jöttem a két áprilisi felkészülési meccsre, illetve a vébéselejtezőre. Nagyon nehéz dolgunk volt, de ezt tudtuk előre, és nem kis fegyvertényt hajtottunk végre, hogy a vébébronzérmest ejtettük ki.

Kézilabdában mindig olimpiai ciklusokban, azaz négy években gondolkoznak, ha most lemaradtunk volna a vébéről, akkor a tokiói álmok is szertefoszlottak volna.

Kellett ez a siker, mivel az Eb-n nem szerepelt jól a válogatott, a közönségtől is csak a rossz hangok jöttek.

A Szlovénia elleni párharc során viszont ismét egymásra talált a kézilabda-társadalom és a válogatott is.

Fantasztikus hangulat volt, a meccs közben folyamatosan hangzott, hogy egy ország veletek, felemelő érzés volt ismét pályára lépni a válogatottban” – mondta megkeresésünkre Ilyés Ferenc.

Jogos az öröm. A magyar válogatott ott lesz a világbajnokságon

„Mostantól a pihenésre, az egy hónapos szabadságomra koncentrálok, mással nem foglalkozok” – válaszolta a székelyudvarhelyi kézilabdázó a jövőjét firtató kérdésünkre.

Kapitány kerestetik

A román válogatott súlyos, nyolcgólos vereséget szenvedett az első mérkőzésen Macedóniában, így óriási bravúrra lett volna szüksége, hogy Kolozsváron megfordítsa a párharcot Kiril Lazarovék ellen. A mérkőzés második félidejében felcsillant a remény, hiszen egy adott pillanatban négy góllal is vezetett Románia, előnyét azonban nem tudta tovább növelni, végül eggyel, 26–25-re nyert.

{A}

A mérkőzésen pályára lépett

a Székelyudvarhelyi KC korábbi balszélsője, Csog Vencel is, három gólt szerzett.

A román válogatott pedig szövetségi kapitány nélkül maradt, mivel a párharc végén Xavier Pascual bejelentette, hogy elhagyja a csapatot. Nem a válogatott búcsúja az ok, hanem az, hogy a katalán szakember pár héttel ezelőtt négy évvel meghosszabbította szerződését az FC Barcelona kézilabdacsapatával,

az egyik feltétel pedig az volt, hogy csak a klubjára koncentrálhat.

„Köszönettel tartozok mindenkinek. Lehet, hogy nem értük el azokat az eredményeket, amire mindenki várt, de Románia büszke lehet ezekre a játékosokra. Köszönöm, elnök úr, hogy bíztál bennem, és köszönöm a klubomnak is, hogy eddig megengedte, hogy ezt a kettős életet élhettem. Higgyék el, nehéz szívvel mondok le erről a pozícióról˝ – mondta a szakember. Pascualnak két éve még volt a szerződéséből, és legfőbb céljaként a 2020-as tokiói olimpiára való kijutás volt megfogalmazva.

Vébékisokos

A vébét január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn. A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég–svéd–osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet a selejtezőn. Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán. A vb sorsolására június 25-én kerül sor Koppenhágában.

Férfi kézilabda világbajnokság, selejtező, visszavágó:
Magyarország–Szlovénia 22–26 (12–12), továbbjutott Magyarország, 51–50-es összesítéssel;
Románia–Macedónia 26–25 (12–11), tj. Macedónia, 57–50-es összesítéssel;
Ausztria–Fehéroroszország 31–26 (13–16), tj. Ausztria, 59–54-es összesítéssel;
Svédország–Hollandia 26–20 (14–7), tj. Svédország, 50–45-ös összesítéssel;
Izland–Litvánia 34–31 (18–16), tj. Izland, 61–58-as összesítéssel;
Oroszország–Csehország 29–21 (14–11), tj. Oroszország, 55–48-as összesítéssel;
Svájc–Norvégia 33–30 (15–16), tj. Norvégia, 62–59-es összesítéssel.
A Portugália–Szerbia és a Montenegró–Horvátország párharcok visszavágóit csütörtök este rendezik.