„A táborokban a gyermekek kikapcsolódni akarnak”

R. Kiss Edit 2018. június 14., 12:28

Civil szervezetek, cégek szerveznek manapság táborokat, kevés az olyan táborozási lehetőség, amit intézmények ajánlanak. Választék van, korlátot a szülők anyagi lehetőségei jelenthetnek, hisz a táborok többsége nem olcsó. És hogy mit szeretnek leginkább a gyerekek? A címben a válasz.

Változatos tevékenység. Íjászatot próbálnak ki a gyerekek egy történelmi táborban. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Kezdődik a szünidő, és a családi nyaralások tervezése mellett sok családban a táborozási lehetőségek keresése is napirenden van. Az iskolákba sok információ eljut a táborokról, szórólapokat visznek be a táborok szervezői, de a Facebookon, illetve újabban a Táborok.ro weboldalon is számos lehetőségről lehet tájékozódni. Sok az élményeket, kalandokat ígérő, erdei iskola típusú táborozási lehetőség, de tematikus táborokat, például kerékpáros, kézműves táborokat is szerveznek. Gyakori a szórakozási és tanulási lehetőség összekapcsolása, vannak különböző zenei vagy nyelvtáborok. A cserkésszövetségek is rendszeresen táboroztatják a gyerekeket.

Marosfőn táboroztatnak

Elsősorban civil szervezetek szerveznek táborokat, a korábbi pionírtáborok intézményrendszerének felbomlásával már kevés az olyan tábor, amit intézmények működtetnek. A Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, amely a korábbi táborigazgatóság feladatainak egy részét is átvette, Marosfőn az ügykezelésükbe tartozó Nagyhagymás villában szervez rendszeresen táborokat. Ambrus Ágnes, az intézmény munkatársa elmondta,

nyáron kisiskolásoknak és felső tagozatos általános iskolásoknak szerveznek román nyelvtábort, továbbá nehéz szociális helyzetben élő gyermekeket és sérült fiatalokat táboroztatnak. Ugyanakkor középiskolásoknak túlélő tábort szerveznek.

A táboraikat az iskolákban és a közösségi oldalakon hirdetik, a román nyelvtábor pedig nagy népszerűségnek örvend, a tavalyi sikeres tábor után az ideire egy hét alatt beteltek a helyek. A nehéz anyagi helyzetben élő, továbbá a sérült gyermekek számára tengerparti nyaralást is szerveznek a konstancai testvérintézményük által működtetett táborokba.

A homoródfürdői Hatos Villa

A Hargita megyei önkormányzat tulajdonában lévő, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás által működtetett homoródfürdői Hatos Villában is rendszeresen szerveznek táborokat. A megyei önkormányzatnál pályázni is lehetett táborok lebonyolítására, a sajtószolgálat közleménye szerint sikeresen pályázott például a csicsói Kájoni Tanoda Egyesület, amely a helybéli Kájoni János Általános Iskola harmadik-negyedik osztályos diákjai számára szervez ott június 18–20. között erdei iskolát.

Nyári alkotás. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Szórakozni szeretnek a gyerekek

A térségben az egyik olyan civil szervezet, amely már régóta foglalkozik táborszervezéssel, a csíkszeredai Riehen Egyesület. A Pottyandi Erdei Iskola Vendégházban rendszeresen fogadnak gyermekcsoportokat. Idén nyáron három tábort szerveznek, két erdei iskola jellegű tábort, kisiskolásoknak és felső tagozatosoknak, továbbá történelmi tábort – tudtuk meg Borbáth Lászlótól, a szervezet illetékesétől. Elmondta,

az erdei iskola táboruk annyira népszerű és olyan rég zajlik már rendszeresen, hogy szinte nem is kell toborozni rá, a többi rendezvényüket pedig iskolákban szórólapokkal és a helyi sajtóban szokták meghirdetni.

{A}

Borbáth László tapasztalata szerint a táborokban a gyermekek kikapcsolódni akarnak, nem reális elvárás szerinte a táborvezetők részéről, hogy egy nehéz iskolai év után tanuljanak a gyermekek, akkor is, ha játékos formában megy ez a tanulás. Volt náluk román tábor is, de az ilyen jellegű lehetőségeket inkább a szülők kedvelik, a gyermekek jobban szeretik, ha szórakozni lehet – osztotta meg a tapasztalatát Borbáth László.

A pénztárca szab határt

A táborok ára függ attól, hogy bentlakásos vagy napközis táborról van-e szó, továbbá a foglalkozások jellegétől is, egy egyhetes tábor azonban mindenképpen több száz lejbe kerül. Van napközis tábor, amelyet 340 lejért hirdettek, a térségben van egyhetes, erdei iskolás tábor, ami négyszáz lejbe kerül, de láttunk tőlünk nem messze zajló táborokra 600–700 lejes ajánlatokat is. Az intézmények által szervezett táborok valamivel olcsóbbak: az ifjúsági igazgatóság esetében például a szaktárca szabja meg, hogy naponta 75–80 lejért lehet táboroztatni, így náluk egy ötnapos tábor háromszáz lejbe kerül.