Véget ért a kisérettségi, első eredmények kedden

Molnár Rajmond 2018. június 14., 11:15

Véget ért a nyolcadikosok országos felmérése: hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak, szerdán matematikából, csütörtökön pedig magyar nyelv és irodalomból írtak tesztet a diákok. A Hargita megyében tanuló közel 3000 nyolcadikosból csak mintegy 2500-an vesznek részt az idei szintfelmérésen.

Kedden teszik közzé az elsődleges eredményeket. Archív Fotó: Veres Nándor

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a kisérettségi Hargita megyei szakaszára 2640 tanuló iratkozott be, közülük 112-en nem jelentek meg a hétfői szintfelmérésen. A kétórás vizsga alatt

nem kellet senkit kizárni csalási kísérlet miatt.

A vizsgán Ioana Pârvulescu Inocenții regényének egy részletével kapcsolatban és a National Geographic Traveler magazinban megjelent cikk kapcsán kellett kérdésekre válaszolniuk a nyolcadikosoknak.

A szerdai matematika vizsgán már 116 nyolcadikos hiányzott a szintfelmérésre beiratkozottak közül, kizárás akkor sem történt – számolt be a tanfelügyelőség. Azt is megtudtuk, hogy

több megyei tanintézetben szerda reggel nem volt áramszolgáltatás a kedd éjjeli viharok miatt, így egyes helyeken csak később kezdődhetett el a szintfelmérés.

Csütörtökön a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvi irodalom- és nyelvtantudását mérték fel, ezzel pedig lezárultak az országos felmérés vizsgái.

Az első eredményeket kedden függesztik ki, és aznap este hét óráig nyújthatnak be óvást a jegyükkel elégedetlen diákok.

Az újrajavítások után a végleges eredményeket jövő szombaton teszik közzé – áll az oktatási minisztérium honlapján lévő vizsganaptárban.

A tanfelügyelőség adatai szerint egyébként idén összesen 2912 nyolcadikos kellene végezzen általános iskolás tanulmányaival Hargita megyében, de közülük 272-en vagy megbuktak bizonyos tantárgyakból, vagy nem lehet őket lezárni, így nem iratkozhattak be az országos felmérés vizsgáira.

{A}