Fennállásának negyed évszázadát ünnepli az Alla Breve Vegyeskar

Dósa Ildikó 2018. június 13., 20:35

Az együtt töltött évek alatt családdá kovácsolódtak, nemcsak itthon, hanem külföldön is számtalanszor felléptek, nemzetközi szakmai elismeréseket szereztek. Megalakulása 25. évfordulójának megünneplésére készül a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar.

Az Alla Breve Vegyeskar Törökbálinton 2014-ben, testvérvárosi látogatáson. Archív Fotó: Alla Breve Vegyeskar

„Mindig a szemem előtt volt, hogy kell alapítanom egy kórust, aztán 1993 februárjában húsz-harminc fiatallal, többnyire lányokkal beindult az Alla Breve.

Az elején egyszerű kánonokkal kezdtük. Két-három éven belül már hetvenen voltunk, a jó hangú lányok mellé felcsalogattam a helyi rockzenészeket is.

Sok fiatal, jó hangú együttesnek próbatermet biztosítottam, használhatták saját hangfelszereléseimet, fellépéseiken vállaltam a hangosítást. Innen jött az ötlet, hogy ingyen próbálhatnak, de cserébe jöjjenek az Alla Brevébe énekelni.

Abban az időben a székelyudvarhelyi fiatalság krémje énekelt a kórusban

– idézte fel a kezdeteket Kovács László karnagy.

Első kiszállásuk 1993 őszén volt Kovásznán, a következő évben Budapesten és környékén már tíz előadást tartottak, egyszerűbb kórusműveket, madrigálokat énekelve. „Szép lassan fejlődtünk, az itthoniak mellett évente két külföldi fellépésünk is volt, ez azóta sem változott” – tette hozzá a karnagy.

A kórus életében a legnehezebb időszakot az jelentette, amikor a tagok egyetemre mentek, többnyire Magyarországra. Nehéz volt megoldani az utánpótlást, emellett nem mindenki tért vissza.

Az első tíz évben heti három próbát tartottak, mindegyik alkalommal két órát, utána már kettőt, jelenleg pedig csak egy alkalommal gyűlnek össze – a család miatt alakult így. Ettől függetlenül

Kovács László mégis arra a legbüszkébb, hogy a kóruson belül legalább nyolc házasság jött létre, ugyanakkor mintegy negyven gyerek született, akikkel egy ideje karácsonykor közösen lépnek színpadra. Annyira erős a tagok közötti összetartás, hogy idén együtt mennek nyaralni is.

Nemzetközi sikerekkel büszkélkedhetnek

2013-ban a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus-versenyen harmadik helyezést szereztek, ugyanakkor a határon túli magyar zene ápolásáért különdíjasok lettek, a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) hangversenyén pedig úgy kaptak gálakórusi minősítést felső fokozatban, hogy az alsót átugrották. Ugyanabban az évben Románia egyik legrangosabb kórusversenyéről elhozták a nagydíjat, egy évvel később a prágai kórusversenyen másodikok lettek. Ezek mögött kemény munka, a helyszíneken sok stressz van. „

A versenyeken mostanra már kötelező műveket kérnek az adott ország nyelvén. Ugyanakkor olyan is volt, hogy negyven perc alatt, akkor kézbe kapott kottából egy Tillai Aurél-művet kellett négy szólamban megtanulni, összeénekelni, majd felállni a színpadra, és levezényelni a zsűri előtt – itt kezdődött a kórus minősége. A 25. évforduló repertoárja ezt mutatja be

– ismertette a karnagy.

A régi Studió mozi termében pénteken 18 órakor kezdődő jubileumi koncertjükön tizennyolc művet énekelnek el. A közösen kialakított repertoár az elmúlt huszonöt évet foglalja össze, az elején tanult kis daloktól a nehezebb darabokig, amelyekkel díjakat nyertek. A tagok számára legkedvesebb műveket adják elő, „hogy mindenki jókedvvel énekeljen, olyat, ami a szívéhez van nőve, mivel ez a legfontosabb.”

Akkor érzem nagyon jól magam, amikor kiállok a színpadra és kezdődik a csuhaj. Csak annyi érdekel, hogy jól szóljon a kórus, hogy hárman vagy kétszázan tapsolnak, már kevésbé

– foglalta össze a lényeget Kovács László.