Huszonhét tonna papírt gyűjtöttek a sepsiszentgyörgyi diákok

Bíró Blanka 2018. június 13., 19:02

Tizennégy tanintézmény hatvanhat osztálya nevezett be az újrahasznosítást ösztönző papírgyűjtő versenyre.

Fotó: Tega Rt.

A sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat, az ÖKO Sepsi közösségek közötti társulás, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület, és a lécfalvi hulladéklerakót működtető ECO Bihor vállalat által meghirdetett papírgyűjtő versenyen a hatvanhat osztály összesen 27 tonna papírt és kartont adott le.

{A}

A versenyt a Székely Mikó Kollégium diákjai nyerték, 11 tonna papírhulladékkal, ami a teljes mennyiség több mint 40 százaléka. Máthé László, a Tega Rt. igazgatója rámutatott, ösztönző volt, hogy a nyeremények mellett kifizették a tonnánként 200 lejt a papírért, fontosnak tartja, hogy

a diákok, tanárok mellett a szülők is bekapcsolódtak az akcióba,

mert így több nemzedékhez eljut az újrahasznosítás gondolata.

Fotó: Tega Rt.

A papírért az ECO Bihor fizetett. Pásztai Zoltán igazgató elmondta, Nagyváradon is sikeresek a hasonló gyűjtőakciók, ott évente két alkalommal is megszervezik. Az első három helyezettnek az ÖKO Sepsi ajánlott fel 3000, 2000 illetve 1000 lejes díjat, amit osztálykirándulásra fordítanak. Köllő Zsolt-Ágoston, a Székely Mikó Kollégium tanára elmondta, amint a gyerekek észrevették, hogy a másik osztályban halmokban gyűl a papírhulladék, kedvet kapnak, és ösztönzi őket a verseny.

Fotó: Tega Rt.

Osztályok között így is nagyok a különbségek, van ahol tíz-húsz kilogramm papírt, máshol több száz, de előfordult, hogy több ezer kilogramm papírt gyűjtöttek.