Fákat, telefonoszlopokat döntött ki a vihar Gyergyószéken

Pethő Melánia 2018. június 13., 16:37

Károkat okozott a kedd esti vihar Gyergyószék településein, a katasztrófaelhárító egységek beavatkozására néhány esetben szükség volt. Kidőlt fákat, ágakat távolítottak el a Bucsint átszelő, a Gyilkos-tó felé vezető országútról, illetve a libáni útról.

Régi, korhadt telefonoszlop Gyergyószentmiklóson. Nem kímélte a vihar Fotó: Balázs Katalin

A kedd esti erős széllökésekkel, villámlással, helyenként jégesővel érkező, egyébként viszonylag rövid ideig tartó vihar nem hagyta nyomok nélkül Gyergyó térségét. A Hargita megyei tűzoltóság közleményében arról számol be, hogy

a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók egész éjszaka azon dolgoztak, hogy felszabadítsák a libáni, a bucsini és a Gyilkostó felé vezető utat, illetve két kidőlt telefonoszlopot és telefonkábelt is eltávolították az úttestről. Szerdán a reggeli órákban Gyergyószentmiklóson, a Virág negyedben folytatták a munkát, ahol egy fa borult a villamos- és a telefonvezetékekre.

{A}

Alfaluban telefonoszlopokat döntött ki a szél

„Alszegben összesen öt telefonoszlop dőlt ki. Volt, amelyiket teljesen fel kellett darabolnunk, de olyan is, amit csak elfordítottunk az útról. Ezek mellett még kettő-három áll úgy, hogy bármikor kidőlhet” – számolt be lapunknak Borsos Ferenc, a gyergyóalfalvi önkormányzat katasztrófalehárító egységének felelőse. Hozzátette:

a Bucsinon két helyen is fa dőlt az úttestre, elzárva a forgalmat, ott is közbeavatkozásra volt szükség.

Éjszaka fél 3-ig tartott a probléma elhárítása. „Máshonnan nem kaptunk bejelentést, de még nem lehet pontosan tudni, hogy valójában mekkora a kár, mert az erdészeteknek, közbirtokosságoknak több időbe telik végigjárni a terepet” – tette hozzá Borsos Ferenc.

A Virág negyedben kidőlt fenyőt már reggel elszállították a mellékgazdaság emberei Fotó: Balázs Katalin

A Virág negyedben autóra dőlt a fa

A polgármesteri hivataloknál érdeklődve megtudtuk, valamennyi gyergyói településen tombolt a vihar kedd este, de a szerdáig ismert helyzetkép szerint jelentős károkat sehol nem okozott. Az erős szél fákat nyirbált és döntött ki legtöbb köz- és magánterületen.

Gyergyószentmiklóson például több köztéri fa esett a vihar áldozatául, a városházára érkezett bejelentések szerint a tanulók háza, a kórház és a zöldségpiac környékén, illetve a Virág negyedben három helyen is. Itt az egyik fa egy személyautóra esett.

Nagyobb ágak letöréséről is kaptak bejelentést a hivatalnál, összesen 15 ilyen esetet jegyeztek – tudtuk meg Fórika Krisztina szóvivőtől.

Óvatosságra intenek

Az ország több részéhez hasonlóan Hargita megyében is sárga vihar- és árvízjelzés van érvényben péntek reggel 8 óráig – figyelmeztet a tűzoltóság. Arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy

viharos időben igyekezzenek fedezékben tartózkodni, javaik védelme érdekében otthonaikban áramtalanítsák az elektromos készülékeket.

Az autótulajdonosoknak azt tanácsolják, erősen szeles időjárás esetén járműveiket biztonságos helyen parkolják le, lehetőleg távol a fáktól, oszlopoktól.

Az előrejelzés szerinti lehetséges záporokra utalva azt tanácsolják a magánházban lakóknak, hogy takarítsák ki a vízelvezető árkokat, hogy könnyebben elfolyhasson a felgyülemlő víz.