Európai kupaszereplésért adogatnak az udvarhelyi pingpongozók

Józsa Csongor 2018. június 14., 09:04

A kitűzött célt elérték, egy újabb diadallal kijutnának a nemzetközi porondra. A Székelyudvarhelyi ISK-FSK férfi asztalitenisz-csapat bónuszként tekint az idény utolsó párharcára, annak ellenére, hogy a tét óriási.

Hazai győzelemmel zárnák a sikeres szezont. Archív Fotó: Veres Nándor

Hazai találkozóval zárja pénteken délután a 2017–2018-as idényt a Székelyudvarhelyi ISK-FSK férfi asztalitenisz-csapat a Szuperliga rájátszásában. Az 5. helyért folyó csatában a Besztercei VSK-t látja vendégül a városi sportcsarnokban.

A párharc győztesének kiléte egyetlen összecsapáson dől el, mivel az ellenfél lemondott a visszavágóról.

Az udvarhelyi csapat már így is remek idényt tud maga mögött, az alapszakaszbeli küzdelmeket követően a play-offban megnyerte legfontosabb meccsét. A Sepsiszentgyörgy elleni diadal azt jelentette, hogy a fiúk jövőre is az élvonalban szerepelhetnek.

Az elsődleges célunkat, a Szuperligában való bennmaradást kipipáltuk. Újoncként ez csodálatos eredmény már így önmagában. Persze szeretnénk ezt még megtromfolni, az ötödik pozíció európai kupaszereplést ér

– jelentette ki a ISK-FSK edző-játékosa, György István.

{A}

A Besztercei VSK elleni mérkőzés korántsem lesz egy sétagalopp, az ellenfél az alapszakaszban mindkétszer nyert az udvarhelyiek ellen (5–4 és 5–3), sokáig ott volt a tabella élén. A rájátszásban az első találkozón 5–2-re kikaptak Craiován, otthon ezt megfordították, 5–1-re nyertek.

A csapattagok 18–21 éves asztaliteniszezők, mind ifjúsági válogatottak.

„Teljes kerettel vágunk neki a mérkőzésnek. Fejér-Konnert András bokasérüléssel bajlódik, a találkozó napján döntjük el, hogy nevezzük-e vagy sem. Tamás Szabolcs és Cservik Krisztián játékra készen állnak, ha pedig Andris nem tud asztal mellé állni, akkor én leszek a beugró” – fogalmazott a tréner.

{K1}

„Különösebben nem nyom a teher, sportolók vagyunk, a legjobbat akarjuk kihozni magunkból. A fiúknak azt mondtam, görcsösség nélkül játsszunk, s ha összejön, az idei évünket megkoronázzuk egy ETTU Kupa-indulással” – tette hozzá György.

A mérkőzést pénteken 18 órától rendezik a városi sportcsarnokban, a belépés díjtalan.

A férfi asztalitenisz-bajnokság döntőjét Mioveni és Câmpulung Muscel játssza, a kisdöntőben Kolozsvár–Konstanca párharcot rendeznek. Az élvonaltól Craiova és Sepsiszentgyörgy búcsúzott, míg a másodosztályból a Bukaresti Steaua, illetve Câmpulung Muscel második csapata érkezik.

Mi az ETTU Kupa?

Labdarúgó-hasonlattal élve az Európa Liga. Vagyis az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) által rendezett, második számú klubok közötti megmérettetés. A szakszövetséghez tartozó országok csapatai nevezhetnek – a világranglista alapján országonként különbözik, hogy hány gárda indulhat. Ami a román pontvadászatot illeti, az első öt helyezett küldhet nevezést, az elbírálás szerint pedig vagy a Bajnokok Ligájába (ez itt is az első számú kiírás), vagy az ETTU Kupába sorolják őket. A versenykiírás szerint a csapatokban szereplő játékosok világranglistás pontjait veszik alapul, így alakítják ki a sorsolást. Az első és a második kör tornarendszerű, aztán jön a play-off, azaz a legjobb 32 mezőnye, ahonnan már oda-visszavágók következnek, a csapatok kieséses rendszerrel jutnak el a fináléig. Az egy hónapja zárult döntőt a lengyel Dzialdowo kettős győzelemmel nyerte meg a francia Chartes ellen. Romániát a tavalyi kiírásban a CS Mioveni képviselte, a 2. körben búcsúzott a mezőnytől.