Polgárőrség is lesz Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. június 13., 11:57

Civil kezdeményezésre polgárőrséget hoznak létre Székelyudvarhelyen: a tervekről egyelőre vonakodva beszéltek a kezdeményezők, az viszont már bizonyos, hogy van székhely és több alapító tag is. Az alakulat létrejöttéről csupán a napokban értesült a városvezetőség.

A polgárőrségnek már székhelye is van, de az egyesületnek a létezéséről még nem sokat tud a városvezetés Fotó: Barabás Ákos

A Petőfi Sándor utcai kenyérüzlet frontján tűnt fel a polgárőrség cégére, illetve a napokban több olvasónk is jelezte, hogy Polgárőrség feliratú autót láttak a városban. Egy udvarhelyi polgárőrség létrehozásának folyamata valóban elkezdődött – ismerte el lapunknak Magyari Lajos (az UTCA nevű civil akciócsoport alapítója), a civil szerveződés egyik kezdeményezője, hozzátéve, hogy konkrét részletekbe egyelőre nem bocsátkozna.

Nem vagyunk még teljesen felkészülve az induláshoz. Egy egyesületről van szó. Az elképzelés az, hogy az állami és a helyi a rendőröknek, tűzoltóknak, a katonaságnak segítenénk a munkáját

– sorolta. A tagság még nem alakult ki teljesen, tudtuk meg, egyelőre székhellyel és három gépjárművel rendelkeznek, de terveik szerint egyenruhájuk is lesz. Magyari fontosnak tartotta kiemelni, hogy

a kezdeményezésnek nincs semmilyen támogatói háttere, a tagok önerőből finanszírozzák a létrehozást és a működtetést.

„Az elkövetkező hónapban nyilvánosságra is hozzuk a részleteket. Előtte azonban egyeztetnünk kell az állami rendőrséggel, a polgármesteri hivatallal, a helyi rendőrséggel, a tűzoltósággal és a katonasággal” – tette hozzá.

Az autókat már feliratozták, de a polgárőrség létrehozása még folyamatban van Fotó: Barabás Ákos

A városvezetés nem tudott róla

A létrehozandó vagy létrehozott polgárőrséggel kapcsolatosan eleddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a városvezetés és a polgármesteri hivatal. Az ügy a keddi osztályvezetői ülésen került szóba először, de hivatalos megkeresés hiányában, csak a szóbeszédek alapján az illetékeseknek nem áll módjukban erről véleményt alkotni – közölte a hivatal sajtóosztálya. Leszögezik viszont, hogy bármilyen közszolgálati (főként rendfenntartási) tevékenységet kizárólag az érvényes törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően lehet végezni, ez esetben a polgármesteri hivatallal és az állami, illetve a helyi rendőrséggel együttműködve.

{A}

„A létrehozott egyesület tevékenységi szándékát egyelőre nem ismerve a polgármesteri hivatal is várja az említett »polgárőrség« részéről a megkeresést, tevékenységi, működési szándékukról a tájékoztatást, illetve – amennyiben a törvények előírják – az engedélyezési kérelmet” – válaszolták kérdéseinkre.

Kivár és elhatárolódik a helyi rendőrség

Az említett osztályvezetői ülésen László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője is részt vett. Kérésünkre utánanézett a polgárőrség létrehozásához szükséges jogi háttérnek, majd elmondta, hogy ennek Romániában nincs önálló jogi alapja, ezt is a 2000/26-os kormányrendelet szabályozza, mint minden más egyesület és civil szervezet megalapítását. A polgárőrségeknek a városvezetőséggel, a helyi hatóságokkal szorosan együtműködve kell dolgozniuk, a törvény a feladatkörük tekintetében is csupán arról rendelkezik, hogy szorosan együtt kell működniük az említett hatóságokkal.

Fotó: Barabás Ákos

„Hatósági jogkörrel egyáltalán nem rendelkeznek a polgárőrök, kényszerítő eszközöket, fegyvereket nem használhatnak. Az együttműködés hiányában tehát nem tudom, mennyire lehetnek hasznosak Székelyudvarhely lakosságának” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy

sem az állami, sem a helyi rendőrség nem kapott értesítést a polgárőrség megalapításáról.

Saját intézménye nevében továbbá kijelentette, elhatárolódnak az alakuló udvarhelyi polgárőrségtől. „A folyamat elkezdése előtt lett volna fontos egyeztetni, olyan szempontból is, hogy felmérhessék, körülbelül hány emberre volna szükség a működéshez. A működési tervet el kell készíteni, azt pedig az előzetes egyeztetések nélkül nem lehet” – magyarázta. Fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni, hogy

ha valaki egy bűnmegelőző szervezetet akar indítani, az a minimum, hogy ő feddhetetlen.

„Mindenkinek van esélye újrakezdeni az életét, reméljük, hogy ilyen tagok vannak felsorakozva az egyesület mögé” – fogalmazott.

Zetelakán így csinálták

Gergely Istvánt, a zetelaki polgárőrség vezetőjét korábban szakmai kérdésekkel megkeresték az udvarhelyi kezdeményezők – tudtuk meg –, ő pedig vázolta, hogy alakulatuk miként jött létre. „Kissé fordított sorrendben történt ez Udvarhelyen, hiszen Zetelakán a polgárőrség létrejöttét hosszas, mintegy másfél éves egyeztetés, toborzás előzte meg, mely idő alatt a polgármesteri hivatallal és az állami rendőrséggel is tanácskoztunk” – mondta Gergely. A zetelaki polgárőrség 2015-ben jött létre lakossági igényre, akkor mintegy száz önkéntessel, feladataikat pedig a település vezetőségével, a civilekkel és a hatóságokkal közösen határozták meg.