Pásztorok riasztották a medvetámadáshoz a gazdákat

Kömény Kamilla 2018. június 13., 09:30

Hazajáró csordára támadt egy medve kedd reggel kilenc óra körül Bánkfalva közelében. A vadállat több szarvasmarhát megsebesített, közülük kettőt súlyosan. A károsult gazda azért számolt be az esetről, hogy az illetékesek a nagyobb bajok elkerüléséért tehessenek valamit.

Az egyik megsebzett állatot mutatja Gyűjtő András. Nem csak a kár, az állatok elszállítása is probléma Fotó: Gecse Noémi

Rossz hírrel hívták fel kedden reggel Gyűjtő András csíkbánkfalvi gazdát az állatait őrző pásztorok, akik

csak annyit tudtak a telefonban mondani, hogy egy medve támadt a csordára.

Habár akkor még nem tudta az állattartó, hogy a 86 tehenes csordából kinek az állatai sérültek, pár gazdatársával autóba ült, hogy a helyszínre sietve menthessék, ami még menthető. A helyszínen még ott találták a medvét. A vadállat ‒ elmondása szerint ‒

olyan nagy volt, amilyet ő még sosem látott, s hiába kiabáltak rá, egyáltalán nem reagált a riogatásra.

{A}

Azt is elmondta a gazda, hogy tulajdonképpen a szarvasmarhák mentették meg társaikat, hiszen szarvaikkal támadtak a medvére, majd a megsérült állatokra is. Miután a vad elmenekült, a pásztorok és gazdák megpróbálták összeterelni a szétszéledt csordát, és kiválasztani a sérülteket. Így kiderült, hogy a két legsúlyosabban megsérült állat épp Gyűjtő Andrásé ‒ azokat haza is szállították ‒, de azok mellett többet is megsebesített a nagyvad. Épp emiatt

félő, hogy a kint maradt vérző állatok szagára visszatér a medve

‒ mutatott rá a hazajáró csordába 18 tehenet engedő állattartó.

Amikor kedd délben felkerestük a károsultat, már az istállóban volt a két, nyakán, oldalán megkarmolt, megharapott állat, emellett a gazda már a polgármesteri hivatalt is felkereste jelenteni a kárt, és segítséget kérni a sérült állatok elszállításában, valamint az állatorvos is megnézte a teheneket, megállapítva, hogy sérüléseik súlyossága miatt azokat nem lehet megmenteni.

Az állattartó azt is kifejtette, hogy

a 6–8 ezer lejes kár mellett nagy probléma számukra, hogy mi legyen a két állattal, hiszen értékesíteni nem tudja, fogyasztásra nem alkalmas a húsuk, illegálisan levágni és elásni pedig nem akarja.

Mivel a polgármesteri hivatal elöljárói nagyon segítőkészek voltak, így bízik benne, hogy nem kell napokig várjanak a megoldásra.

Fotó: Gecse Noémi

A téma kapcsán Gyűjtő András megjegyezte, a korábbi években is volt példa arra, hogy egy-egy állatot megtámadott a medve a falu közelében, sőt múlt télen még a falu közepén lévő gazdaságuk mögött is járt egy nagyvad. A korábbi kisebb támadások okán döntöttek úgy, hogy most nyilvánosságra hozzák az esetet, bízva benne, hogy az illetékes szervek tesznek valamit a nagyobb baj elkerülése érdekében. Ugyanis most „mindössze” két állat látta kárát a támadásnak, de a pásztorok, gombászók is lehettek volna az áldozatok ‒ fejtegette a gazda.

Először kárfelmérés, majd elszállítás

Szabó Lászlótól, Csíkszentgyörgy község alpolgármesterétől érdeklődve megtudtuk, a károsult benyújtotta kártérítési kérelmét az önkormányzathoz, ami után ők szerdára összehívták a kárfelmérő bizottságot. Azt is kifejtette, hogy mivel a sérült állatokat meg kell nézniük a bizottság tagjainak, így amíg az meg nem történt, nem hívják ki az önkormányzattal szerződéses viszonyban lévő céget azok elszállításáért, de utána segítenek ebben a gazdának.