Tönkrement az út a teherforgalom miatt – feljavítják és elejét vennék, hogy a rongálódás megismétlődjön

Fülöp-Székely Botond 2018. június 12., 22:14

Az alapozástól kezdődően javíttatja ki Hargita Megye Tanácsa a Székelyvarságra vezető út legproblémásabb részeit, amelyek a teherszállító autók súlya alatt mentek tönkre. Tamás Ernő polgármester szerint nagy szükség volt a munkálatokra.

Fotó: Barabás Ákos

Úgynevezett kazettázásos módszerrel javítják meg a Varságra vezető utat, ami azt jelenti, hogy

tíz négyzetméteres vagy ennél nagyobb részeken felvágják az aszfaltot, és az alaptól megerősítik az autók által használt felületet

– fejtette ki lapunknak Tamás Ernő polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

Hozzátette, ezenkívül a kisebb kátyúkat is befoltozzák az utászok, akik már szinte teljesen befejezték a munkát. Korábban megtörtént a sáncok kitakarítása, valamint az út menti fák benyúló ágait is levágták.

{A}

Nem bírta a súlyt

Az út megrongálódását a teherszállító cégek számlájára írta Tamás Ernő, aki szerint

a megengedettnél jóval nagyobb súlyt raktak járműveikre, ráadásul a tavaszi időszakban sem szállítottak kisebb rakományt, amikor vizenyős a talaj. Ennek következtében nemcsak kátyúk keletkeztek, de több helyen meg is süllyedt az út.

Kijelentette, hasznos volt a megyei tanács képviselőinek tárgyalása a szállítócégek illetékeseivel, hiszen utóbbiak beleegyeztek, hogy engedélyt váltanak, ha túlsúlyt szállítanak, valamint hogy az esős, hóolvadásos időszakokban kímélni fogják az utat.

Fotó: Barabás Ákos

A megyei tanács betartotta az ígéretét, és remélem, hogy a szállítócégek hasonlóan cselekednek majd, különben jövő tavasszal ugyanolyan rossz állapotban lesz az út, mint eddig

– fogalmazott. Ő egyébként meg van elégedve az eddig elvégzett javításokkal, de úgy véli,

hasznos volna a későbbiekben egy teljes aszfaltszőnyeget teríteni az útra, hiszen akkor nehezebben rongálódna meg.

Arra is kitért, hogy a megyei tanács kamerát fog felszereltetni az út ellenőrzése érdekében. Mint mondta, természetesen

nem az céljuk, hogy bárkit is megfigyeljenek, ám ha problémák vannak, vissza lehet nézni a felvételeket. Ezzel is az út megóvása a céljuk, ami minden lakosnak fontos, függetlenül attól, hogy fakitermelésből, turizmusból vagy más tevékenységből él.

Fotó: Barabás Ákos

Örülnek a helybéliek

Több varságit is megkérdeztünk a javításokkal kapcsolatban, és kiderült, mindannyian régóta várták, hogy rendbe hozzák az utat.

Csak ezt az utat lehet használni, ha el akarunk menni valahova a településről, így fontos, hogy jó állapotban legyen

– mondta egyikük. Hozzátette, vannak, akik más településeken dolgoznak, ezért naponta használják az utat, így nem mindegy, hogy milyen állapotban van.