Nyolcvan liter eső zúdult le négyzetméterenként, jégeső is pusztított

Simon Virág 2018. június 12., 16:01

Nagy melegre és viharos széllökésekre, jelentős csapadékra számíthatunk az elkövetkező napokban is. A hétvégén a Görgény völgyében jelentős mennyiségű jég pusztított, Harcón 80 liternyi eső esett négyzetméterenként, Marosvásárhelyen pedig eldugultak a szennyvízcsatornák.

Több helyen a tűzoltók szivattyúzták ki a garázsokban, az úton álló esővízet Fotó: Maros megyei tűzoltóság

A szakemberek szerint az év legszeszélyesebb időszaka május közepétől június közepéig tart, amikor felmelegedik az idő és nagy viharokra, esőzésekre is számítani lehet. A meteorológiai állomás ügyeletese lapunknak elmondta, az elmúlt hétvégén is ez történt Maros megyében, amikor a nagy melegek után jelentős széllökések és esőzések voltak.

{A}

„Vasárnap Marosvásárhelyen 31 Celsius fokot mértünk, s utána négyzetméterenként 16 liternyi csapadék zúdult le. Óriási eső volt Mezőbándon és környékén, ahol 80 liternyi csapadék esett le négyzetméterenként. Az elkövetkező két napban is hasonlóan változékony, szeszélyes időjárásra számíthatunk, jelentős felhőszakadásokkal, de magas nappali hőmérsékletekkel is” – tudtuk meg a szakembertől.

A szeszélyes időjárás a hétvégéig tart,

a nappali hőmérsékletek elérik a 30 Celsius-fokot, éjszaka nem csökkennek 15 alá, de majdnem minden nap csapadékra számíthatunk.

Bodó Előd mezőpaniti polgármester lapunknak elmondta, hogy vasárnap délután Harcón nagy mennyiségű víz zúdult le, viszonylag rövid időn belül, s erős széllökések voltak, így több faoszlop összetört, és több fáról nagy ágak törtek le.

Vasárnap este terepszemlét tartottunk, s láttuk, hogy a mezőkről nagy mennyiségű földet hozott be a harcóiak udvarára, az utcákra a víz, amelyet az árkok nem tudtak elnyelni. Összetört több faoszlop, huzalok szakadtak le, utakat mosott el a víz. Hétfő reggel lápatokkal, szivattyúkkal és kotrógéppel mentek ki az embereink a helyszínre és segítettek a takarításban

–mondta a polgármester.

Harcón vasárnap akkora eső volt, hogy szinte az úton lévő autókat is elmosta Fotó: Borsos Melinda

A Görgény völgyében, több településen a jég pusztított: Libánfalván, Görgényhodákon és Görgényyoroszfaluban a gyümölcsösökben és a veteményesekben tett jelentős kárt az erős szél és a 20 percig alázúdult jég. A helyiek szerint golyóscsapágy nagyságú, hegyes jégdarabok zúdultak, s összetörték, vágták a leveleket, terméseket.

Mintha golyóval lőtték volna szét a málnabokrot, úgy nézett ki a jégeső után

– mondta az egyik görgényhodáki gazda.

Marosvásárhelyt sem kerülte el a viharos szél és a nagy mennyiségű csapadék. Vasárnap délután a tűzoltók a Tudor negyedbeli Munka utcában levő garázsokból szivattyúzták ki a vizet, hétfőre virradóan pedig a tűzoltók egy Margaréta utcai fához szálltak ki, hogy feldarabolják, s kiszabadítsák alól a a gépkocsit.

Vasárnap Marosvásárhely több részében állt az úttesten és a járdákon a víz, mert a szennyvízlefolyók részlegesen vagy teljesen eldugultak. Az Aquaserv sajtószóvivője, Nicu Tomuletiu elmondta, hogy

nagyobb viharok, erős széllökések esetében a fákról letépett levelek dugaszolják el a lefolyókat, nem engedik, hogy a csapadék lefolyón.

Megtörténik az is, hogy a vécétartályokba bedobott textilek és más, oda nem való dolgok miatt dugul el a szennyvízcsatorna és nem képes elnyelni az esővizet. „Elképzelni sem tudjuk, hogy egy-egy eldugult szennyvízcsatorna tisztítása során mi minden kerül ki a lefolyóból, textilek, pelenkák és sok más, olyan tárgy, aminek nincs mit keresnie a szennyvízcsatornában, s amelyet nem kellett volna a tartályba dobni, s lehúzni. Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy egyedül a toalettpapírt szabad/lehet oda bedobni, a nedves törlők sem alkalmasak arra, nem oldódnak fel, s nagyon könnyen eldugul tőlük a lefolyó és a szennyvízcsatorna. Az Aquserv rendszeresen takarítja a lefolyókat, szennyvízcsatornákat, s az elmúlt napokban nem esett akkora esőmennyiség, amit a tiszta csatornák ne tudtak volna elnyelni” – mondta a sajtószóvivő.