Sokkal többe kerülhet a Kalász lakótelep felújítása és az új elkerülő út

Kovács Attila 2018. június 12., 14:33

Jelentős mértékben kell kiegészítenie a csíkszeredai önkormányzatnak két nagyobb városi beruházás költségeit: a Kalász lakótelep felújításáért, illetve az észak-dél irányú elkerülő út elkészítésért összesen várhatóan 6,5 millió lejjel kell majd többet fizetni.

Romló állapotok a csíkszeredai Kalász lakótelepen. Drágább lesz a felújítás, de továbbra is nagy szükség van rá Fotó: Gecse Noémi

A kiegészítésekre a munkálatok előkészületi időszakában volt szükség: a Kalász lakótelepen tervezett felújítás esetében az első közbeszerzési eljárás során, az elkerülő utat illetően még az előtt szembesült a város vezetése azzal, hogy nem elég az ezekre a beruházásokra szánt összeg, mert az építőiparban is áremelkedés történt. Ez egyúttal a munkálatok elkezdését is késlelteti.

Elrugaszkodtak az árak

A Kalász lakótelep felújításának becsült értékét ezelőtt három évvel áfástól 9,5 millió lejben határozta meg az önkormányzati képviselő-testület, ezt a összeget tavaly 11,7 millióra növelték, viszont a legutóbbi, májusi tanácsülésen 14,7 millióra kellett emelni.

A felújítás tervezője korábban kérdésünkre azt mondta, a kormány különböző intézkedései,

a minimálbér-emelés, a termékek értékcsökkenésével járó jelentős infláció mellett a nyersanyagok árának, a megmunkálási díjaknak és a képzett munkaerő bérének emelkedése miatt számoltak akár 25–30 százalékos költségnövekedéssel is a beruházásokat illetően.

A Kalász lakótelep esetében a becsült ár, amely a közbeszerzési eljárás befejezésekor az árajánlatok függvényében csökkenhet, több mint 3 millió lejjel, azaz 25 százalékot meghaladó összeggel nagyobb.

Az észak-déli irányú, a vasúti felüljáró hídtól a Rét utcáig vezető elkerülő út építésének költségei is módosultak Fotó: Gecse Noémi

Az észak-déli irányú, a vasúti felüljáró hídtól a Rét utcáig vezető elkerülő út építésének költségeit most 16,4 millió lej helyett 19,9 millióra módosították az előbb említett okokból – ez 21 százaléknál nagyobb különbség. Noha a két beruházásra a PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos program jelentős támogatást biztosít, az időközben keletkezett többletköltségek a megyeszékhely önrészét, és költségvetését terhelik.

Elhúzódó eljárások

Ezzel együtt késik a munkálatok elkezdése is. A Kalász lakótelep felújításához szükséges közbeszerzési eljárást meg kellett ismételni, az új kiírás megjelenés előtt áll – tudtuk meg Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármestertől. A kötelező procedúra elhúzódása miatt

a felújítás kezdési időpontja is bizonytalan,

ezt csak akkor lehet kijelölni, ha az ajánlatok kiértékelése, és az óvási időszak lejárta után kedvező esetben szerződést lehet aláírni a nyertes céggel. A Kalász lakótelepen a közlekedés viszont egyre nehézkesebb, mind autóval, mind pedig gyalog: a Tető utcában kátyúkat kell kerülgetni, a gyalogosok által használt lépcsősor állapota is tovább romlik.

Az 1,2 kilométer hosszúságú elkerülő út építéséhez szükséges közbeszerzési eljárást még nem írták ki, egyelőre a szakhatósági engedélyezés folyamatát kell lezárni.

{A}