Összekötik Bodzavidéket Orbaiszékkel

Bíró Blanka 2018. június 11., 19:52

Júliusban kezdik el a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út korszerűsítését. Nagypatakon írták alá a Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő, Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti 121A megyei út újjáépítését célzó kivitelezési szerződést.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A 22,5 kilométeres útszakasz a 13E országútról indul, áthalad Nagyborosnyón, Kisborosnyón, Nagypatakon, Salamáson, majd Bodzafordulón ismét becsatlakozik a 13E országútba.

Az útjavításban érdekelt települések legkisebbike Nagypatak, de a beruházás legnagyobb nyertese is

– indokolta a szerződés aláírásának helyszínét Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

{A}

A felújítandó útszakasz nagy részén soha nem volt aszfalt, holott a településtől pár kilométerre sípálya, horgásztó is található, ugyanakkor vasárnaponként háromszázan is felkeresik a Nagypatak mellett fekvő ortodox kolostort, búcsú idején háromezren is megfordulnak ezen az úton.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

„Az egész országból jönnek hozzánk hívek, sokat fog segíteni, ha az utat újjáépítik” – hangsúlyozta Ilie atya, a Keresztelő Szent János nevét viselő ortodox kolostor rendfőnöke. Az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) és megyei tanács által finanszírozott munkálat értéke 23,5 millió lej.

A szerződés értelmében nyolc méter széles alapot építenek, az úttest hat méter széles lesz, az alapozást követően két rétegben terítenek le aszfaltszőnyeget, többek között 90 átereszt, hét támaszfalat alakítanak ki, a 43 bekötőutat pedig 25 méteren leaszfaltozzák.