Csíki anyák gyermekvállalása számokban – egy online bejegyzés elemzése

R. Kiss Edit 2018. június 12., 09:18

A csíki anyák közel ötven százalékának két gyermeke van, az egygyermekesek aránya nem éri el a harminc százalékot, a háromgyermekeseké pedig majdnem húsz százalék – derül ki abból az adatsorból, amely egy Facebook-bejegyzésből kerekedett ki.

26 évesen szül a nők többsége – derült ki az adatok összesítéséből Fotó: Gecse Noémi

Nem tudományos igényességű felmérés, de igen érdekes képet mutat a térségbeli gyermekvállalásról, annak idejéről és a gyermekek számáról egy, a Csíki Anyák Egyesülete Facebook-csoportjában múlt héten született bejegyzés. Az egyik édesanya kérésére

több száz csíkszeredai, csíki anya írta le hozzászólásban, hogy hány éves korában szülte a gyermekeit.

A hozzászólások napról-napra szaporodtak, támogató, magyarázó megjegyzések is születtek, a számokból pedig helyenként érdekes élettörténetekre is következtetni lehet.

{A}

Bár a tudományos munka szabályai szerint egy reprezentatív felméréshez ennél sokkal több adatra lenne szükség, a Facebook-bejegyzés alá megosztott adatok Gergely Orsolya szociológus érdeklődését is felkeltették. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa elemezte is a számokat, és megosztotta velünk néhány eredményét.

A vasárnap estig született, 447 csíki anya által írt hozzászólásból szűrte ki az eredményeket. Kiderült, hogy

  • a legtöbben – 47 százaléknyian – 25 és 30 éves koruk között szülték első gyermeküket
  • 35,6 százalékot tesz ki a 25 évnél fiatalabb korban gyermeket vállalók aránya
  • 14,5 százalék a 31 és 35 éves koruk között szülők aránya
  • 2,9 százalékot tesz ki azok aránya, akik 35 éves koruk felett szülték meg első gyermeküket.

Az első gyermek vállalásának átlagos időpontja a hozzászólások alapján 26,3 év. Ez megegyezik a romániai átlaggal, egy 2016-os Európai Uniós (EU) felmérés szerint ugyanis Romániában 26,4 az első gyermek születésekor az anyák átlagéletkora – mutatott rá a szakember.

Fotó: Gecse Noémi

Sokat lehetett olvasni az elmúlt években arról, hogy egyre inkább kitolódik az első gyermek vállalásának időpontja. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a húszas évek első feléről a harmincas évek elejére tevődik át Európa-szerte az az időszak, amikor a nők megszülik első gyermeküket – mondta Gergely Orsolya. Hozzátette, Románia Bulgáriával együtt sereghajtó ezen a téren Európában.

Egy 2016-os Eurostat-felmérés szerint

az Európai Unióban 29 év az első gyermek vállalásának átlagos időpontja.

Magyarországon 27,8-as ez a mutató, a legidősebben pedig Olaszországban szülnek először a nők, ott 31-es ez a szám. Románia ugyanakkor uniós első a húsz évesnél fiatalabb anyák által szült gyermekek számát tekintve, 14,2 százalék a fiatal anyák aránya. A tapasztalat egyébként az, hogy

minél korábban vállalnak a nők gyermeket, annál valószínűbb, hogy többet fognak szülni.

A csíki anyák által írt hozzászólások szerint a legfiatalabb anyuka 17 éves volt, a legmagasabb életkor pedig az első gyermek vállalására 42 év. A hozzászólások szerint a második gyermek születésekor 29,69 év az átlagéletkor, a harmadik gyermek születésekor pedig 33,1 év.

A Csíki Anyák Egyesületének Facebook-csoportjában nyilatkozó 447 anya 898 gyermekről írt, ami átlagosan 2 gyermeket jelent. A hozzászólók 48,77 százalékának két gyermeke van, az egygyermekes anyák aránya 27,52 százalék, a háromgyermekeseké pedig 19,91 százalék. 13 négygyermekes anya írt hozzászólást, ez 2,91 százalékot jelent és négyen írták azt, hogy öt gyermeket szültek.

Bár nehéz ezt mérni, és sok külföldi felmérés épp a családok összezsugorodására mutat rá,

a tapasztalatok azt mutatják, hogy nálunk határozottan nő a háromgyermekes családok száma

– jelezte Gergely Orsolya. A szociológus rámutatott, a kétezres években volt tapasztalható Magyarországon az a tendencia, hogy a gyengén iskolázott, nagyon szegény és a magasan képzett, jól szituált családokban vállaltak leginkább három gyermeket a szülők. Ezt a tendenciát látja most visszaköszönni nálunk is. 2013-ban például az Európai Unióban 11,3 százalékos volt a három vagy annál több gyermeket nevelő családok aránya, Romániában pedig 8,6 százalék.

Fotó: Gecse Noémi

Ehhez képest a csíki anyák által írt adatokból visszaköszönő, közel húsz százalékos háromgyermekes család-arány sokkal magasabb – emelte ki. Matematikailag nem mérvadó, de a számokon túl a hozzászólásokból az is kiderül, hogy a gyermekvállalásuk idejét megosztó édesanyák büszkék arra és örülnek, hogy életet adhattak gyermeküknek, gyermekeiknek, függetlenül attól, hogy ezt hány évesen tették.