Jótékonysági jelleget kap a Kárpáti Kalandverseny

Szász Cs. Emese 2018. június 11., 20:59

Hat év kihagyás után újra megszervezi a Kárpáti Kalandverseny elnevezésű túléőtúráját a marosvásárhelyi Outward Bound. A mentális, pszichikai és fizikai képességeket feszegető tábor a szervezet 25 éves évfordulója alapján került előtérbe ismét, ezúttal pedig picit más szabályokkal szervezik.

Fizikai és lelki erőnlétüket is próbára teszik a versenyzők

Többek közt a Kárpáti Kalandversenyéről lett országszinten ismert a marosvásárhelyi Outward Bound, a szervezet ugyanis 2001. és 2011. között összesen 11 ilyen megmérettetést szervezett, amelyekre az ország minden pontjáról, de még külföldről is neveztek be csapatok.

{A}

A Carpathian Adventure klasszikus háromnapos kalandverseny volt. De mit is jelent ez? Az angol adventure racing fogalma pontosan nem definiált, általában 3–5 napos non stop versenyeket értenek alatta, amelyeken csapatban, többféle szabadtéri sportot váltogatva kell teljesíteni, s több száz kilométeres pályán kell végighaladni.

A Kárpáti Kalandversenyt 2001-ben szervezték meg először – akkor a 72 órás megmérettetésen kerékpárral, gyalog és tutajjal tették meg a csaknem 200 kilométeres távot a négytagú csapatok.

A legelső verseny a Gyilkos-tó környékén zajlott, majd minden évben más és más helyszínen szervezték meg, hogy a résztvevők megismerkedhessenek az ország gyönyörű tájaival. Jártak már a Fogarasi-havasokban, a Hargita hegycsúcsainál, a Páring és a Latorica hegységben, a Nyugati Érchegységben, a Retyezát és a Vulkány hegységekben is.

2011-ben szervezték meg az utolsót, majd hat év szünet után térnek vissza ismét a megmérettetésre.

Samaj Imola Noémi, az Outward Bound munkatársa elmondta, hogy annak idején is azért találták ki ezt a versenyt, mert ezzel szerettek volna nagyobb szponzorokat bevonni, s a kalandverseny támogatása révén biztosítani az éves tevékenységeik költségeit. A szervezet 25. születésnapja apropóján most újra ezzel a gondolattal fogtak a 2018-as Kárpáti Kalandverseny megszervezésébe.

Mivel nagyon sok céggel dolgozunk együtt, főként őket várjuk majd a kalandversenyünkre, amelyben idén tényleg nagy szerepet kap a jótékonykodás jellege, ugyanis minden résztvevő cég kötelezően minimum 1000 eurós adománnyal szállhat versenybe csapatonként

– fogalmazott Samaj Imola Noémi, aki az idei verseny főszervezője.

A megmérettetés amúgy az elmúlt évek szokásaihoz képest némiképp másként zajlik, ugyanis a 72 órás verseny lerövidül 30 órásra, de a célja továbbra is az, hogy a résztvevők a mentális, pszichikai és fizikai képességeiket, a csapatban való együttműködési készségüket, rugalmasságukat teszteljék, miközben változatos kihívásokat teljesítenek.

Az augusztus 31. és szeptember 2. között zajló túlélőtúra ezúttal Szovátán és a környékén, a Görgényi havasokban zajlik majd. A négyfős csapatokra 50–60 kilométeres kerékpártúra, 20–30 kilométeres gyalogtúra vár, de szikláról való ereszkedés, tájékozódás, vízi tevékenység, valamint több csapatpróba is vár majd a bátor jelentkezőkre.

„Célunk egy olyan izgalmas kalandversenyt szervezni, amely megfelelő környezetet biztosít a természet és a próbák jellege által nyújtott kihívásoknak és felejthetetlen élmények megélésének, ugyanakkor a kalandvágyókat arra hívjuk, hogy túllépjék fizikai, lelki és szellemi korlátaikat, hogy megélhessék az egymásnak nyújtott segítségadás örömét, és mindemellett járuljanak hozzá egy nemes cél támogatásához – egy felelősségteljesebb fiatal nemzedék fejlesztéséhez. Mi számítunk a hosszútávú partnereink, cégek, szervezetek részvételére, de természetesen nem maradnak ki a régi kalandversenyek résztvevői sem, őket is visszavárjuk” – fogalmazott Samaj Imola.

Jelentkezni az Outward Bound Carpathian Adventure Facebook-oldalán lehet július elsejéig.