Aszfaltozni fognak Kobátfalva és Firtosmartonos között

Fülöp-Székely Botond 2018. június 11., 22:23

Pályázaton nyert közel tizennyolc millió lejből építtet utat Kobátfalva és Firtosmartonos között Hargita Megye Tanácsa. Jelenleg az út kiszélesítése van folyamatban, a kivitelezőnek 480 munkanapja van a feladat elvégzésére.

Aszfaltúttal kötik össze a Nyikó és a Gagy mentét. Időben lejárt a közbeszerzés, így elkezdődhetett a munka Fotó: Barabás Ákos

Mintegy kilenc kilométeren fognak aszfaltozni Kobátfalva és Firtosmartonos között (DJ 135), miután

Hargita Megye Tanácsa tavaly közel 18 millió lejes támogatást nyert az útépítésre az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) pályázva

– mondta el lapunknak Borboly Csaba, az intézmény elnöke. Mint mondta, a projekt részeként

három hidat újítanak fel, egyet pedig újjáépítenek, továbbá néhány méteren a bekötőutakat is burkolják. Ezenkívül buszmegállókat alakítanak ki, sőt ahol van rá lehetőség, biciklisávot is.

{A}

Időben léptek

A munkálatokat a Multipland Kft. nyerte meg a megyei tanács által meghirdetett közbeszerzési eljáráson, az építkezést már májusban elkezdték.

A befejezésre 480 nap áll rendelkezésükre, jelenleg az út kiszélesítése van folyamatban.

Fotó: Barabás Ákos

Borboly Csaba rámutatott, intézményüknek korábban volt egy hasonló kezdeményezése, melynek során csak az út egy bizonyos szakaszát aszfaltozták volna le, ám akkor hiába találtak kivitelezőt, a megvalósítás megbukott, ezért most

a nulláról kellett kezdeniük a tervezést.

Hangsúlyozta, a korábbiaknál jóval hatékonyabb munkát végeztek, hiszen még azelőtt meghirdették a közbeszerzési eljárást, mielőtt a finanszírozási szerződést aláírták volna a fejlesztési minisztériummal. Így a megszokott tempóhoz képest akár egy évvel korábban is befejeződhet az építkezés.

Összeköttetés

Az aszfaltozás befejeztével Borboly gazdasági fejlődést remél az út menti falvakban, ahol a turizmusba is érdemes lesz befektetni. Mindemellett a helyiek mindennapjait is megkönnyíti, ha jó úton járhatnak munkába és haza.

Remélem, hogy a jobb körülményeknek köszönhetően a családok is szívesebben fognak beköltözni a kis falvakba, amelyek így megtelnek élettel

– fogalmazott. Hozzátette, hogy az útnak nemcsak helyi, hanem térségi jelentősége is van, hiszen általa összekötik a Gagy és a Nyikó mentét. Ez lesz például a legrövidebb út Erdőszentgyörgy és Székelyudvarhely között.

A munkálatokról naprakész információk olvashatók a beruhazasok.hargitamegye.ro weboldalon.