A zene és a multikulturalitás ünnepe Sepsiszentgyörgyön (x)

2018. június 12., 09:18

A világhírű zenész, a multikulturalitás európai szimbóluma, a Kusturica-filmek zenei világát életre keltő zeneszerző, Goran Bregović Sepsiszentgyörgyre érkezik, és június 15-én kétórás koncertet ad a Sepsi OSK Stadionban, a The Weddings & Funerals Orchestra nevet viselő zenekarával közösen.

Nagy esemény közeleg a háromszéki megyeközpontban, ugyanis a pénteki nap a multikulturalitás és a nemzetek közötti egyetértés jegyében zajlik majd. Már több mint 3000 visszaigazolt résztvevője van az OCV15 elnevezésű ünnepi rendezvénynek, melyen fellép a szarajevói származású Goran Bregović, a Moldvai Köztársaságból érkező Carla’s Dreams, a magyarországi 4forDance és a helyi alkotókat képviselő Fúvó Shock Orchestra.

Lapszületésnap sztármeghívottal

Az Observatorul de Covasna helyi napilap megjelenésének 15. évfordulóját ünneplik pénteken Sepsiszentgyörgyön az OCV15 szabadtéri eseménnyel, melynek a Sepsi OSK labdarúgócsapat stadionja ad otthont. A rendezvény 17 órától nyitja kapuit, jegyeket online az entertix.ro és a myticket.ro oldalakon, valamint a helyszínen 11 órától lehet vásárolni.

A közel hatórás műsor jegyárai: 80 lej – állóhely, 115 lej – ülőhely, valamint 200 lej – a színpad előtti Diamond Ringbeli állóhelyes szektor.

Méltán hívható az OCV15-esemény a zene ünnepének, hiszen Kovászna megyében még nem látott, világsikernek örvendő előadó lép színpadra!

A leghíresebb balkáni előadó Szarajevóból Háromszékre érkezik

Goran Bregović 2017 végén adta ki legújabb lemezét. A Three Letters from Sarajevo az újhullám olyan kiváló művészeivel együtt készült felvételeket is tartalmaz, mint Asaf Avidan vagy Bebe. A kritikusok szerint a művész karrierje legfontosabb szakaszába érkezett. A sepsiszentgyörgyi előadáson az új lemez dalaiból is hallhat a közönség, de

a Bregovićnak hírnevet hozó Kalashnikov, Ederlezi, In the Death Car, Gas-gas című dalok is elhangzanak majd.

A sokszínűségéről ismert előadó zenéjében az egykori jugoszláv államok, az összes balkáni ország és a keresztény, az iszlám, illetve a zsidó liturgikus zene elemei is visszaköszönnek. „Hogyan is tudnánk ennél megfelelőbben közvetíteni üzenetünket a helyi közösség számára, mint egy olyan művész meghívásával, akinek zenéje román, magyar és roma zenei motívumokból is táplálkozik?” – tették fel a kérdést a szervezők.

4forDance

Fellépők Magyarországról és a Moldovai Köztársaságból

A rendezvényt 18 órakor indító 4ForDance azzal a céllal alakult, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, és így önálló stílust hozzanak létre. A montreali Dance World Cup táncvilágkupa világbajnok csapata a Föld összes kontinensén járva, több mint 40 országban lépett már fel produkcióival. Sepsiszentgyörgyön első alkalommal láthatjuk őket!

Carla’s Dreams

A Bregović előtt színpadra lépő Carla's Dreams napjaink legkedveltebb zenekara Romániában. A Moldovai Köztársaságból indulva hódították meg a közönséget, számtalan dallal szerepelve a toplisták élén. A videomegosztókon megjelenő felvételeik óriási nézettségnek örvendenek, feliratkozóik száma meghaladja az egymilliót.

Helyi előadók, világhírű zenészekkel egy színpadon

A rendezvény nem titkolt célja a helyi tehetségek felkarolása és népszerűsítése is, így a #LettersfromTransylvania alkotói felhívás nyertese, a 2017 decemberében alakult rétyi Fúvó Shock Orchestra is fellép az OCV15 színpadán. A balkáni zenéből táplálkozó művészi megnyilvánulások versenye rendkívül érdekes és újszerű feldolgozásokat hozott, melyben a döntőbe jutott Harmónia Kamarakórus, Mikes Kórus és Fúvó Shock Orchestra csapatok közül ez utóbbi került ki a verseny nyerteseként.

A tizenhárom tagú, főként rétyi fiatalokból álló csapatot a rendezvényt népszerűsítő első flashmob alkalmával is láthatta élőben a helyi közönség, május 27-én a Sepsi OSK stadionjában, a helyi futballcsapat FC Botoșani-nyal való mérkőzése szünetében.

„A megmozdulással a célunk nem csupán a fellépők népszerűsítése volt, hanem annak a szervezői üzenetnek a megerősítése is, hogy a zene és a tánc, csakúgy mint a sport, összekötő kapcsa és közös nyelve lehet a különböző nemzetiségi és etnikai hovatartozással rendelkező közösségeknek. Mozgósítottuk a helyi erőket egy kis kreativitással, a közönség pedig nagyon hálásan fogadta ezt az akciót” – nyilatkozta Bálint Erzsébet, a helyi alkotókat bevonó projekt kezdeményezője.

Fontos tudnivalók az év zenei eseményéről

A rendezvény szabályzata az esemény honlapján (www.bit.ly/goranHU) érhető el, valamint alábbiakban található néhány fontosabb információ is:

– az eseményre tilos ételt és italt bevinni, a dohányzás pedig kizárólag az erre a célra kijelölt területeken engedélyezett;
– a sporteseményeken használt gyepszőnyeg védelme miatt tilos a magassarkúban való belépés;
– az eseményen résztvevő kiskorúak nem fogyaszthatnak alkoholt, illetve csak szülő/kísérő jelenlétében léphetnek be a koncert területére;
– a belépés a nyomtatott jegy érvényesítését követően, karszalaggal történik, a jegykategóriának megfelelő bejáraton keresztül.

Az OCV15 esemény Goran Bregović nagyszabású koncertjét követően egy tűzijátékkal zárul, melyet az európai szinten elismert Pyro Events Team – Fireworks Design biztosít.

A rendezvény kiemelt médiapartnere a Székelyhon