Kihívás előtt az iskolák és a vállalkozók: itthon tartani a végzősöket

Dósa Ildikó 2018. június 11., 13:23

Hatalmas a szakemberhiány, ezért egyre több vállalkozó már a frissen végzetteket is alkalmazná, vállalva a betanításukat, azonban így sem jutnak munkaerőhöz. Csak Udvarhelyszéken évente több száz diák kerül ki a szakközépiskolákból, de jó részük külföldön keresi a boldogulást.

Az ügyesebbeknek ott ajánlanak munkát, ahol a szakmai gyakorlatot végezték. Archív Fotó: Veres Nándor

Követik-e a tanintézetek, hogy mi lesz a diákjaikkal, merre tűnnek el, milyen arányban helyezkednek el a szakmán belül, illetve hányan maradnak itthon? A Hargita Megyei Tanfelügyelőségnél nem készül statisztika arról, mi lesz a végzettekkel, mivel országosan nem volt ilyen kérés.

„Létre lehetne hozni egy applikációt, de még nem volt országos döntés erről. A gimnáziumok végzettjeinek elhelyezkedését is mindössze egy éve kezdtük követni, lehet, lassan létrejön hasonló statisztika a szakiskolásokról is” – mondta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő. Hozzátette, két-három éve a tanfelügyelőség vezetőtanácsa az iskolák képviselőivel, a helyi gazdasági szereplőkkel, valamint a munkaerő-elhelyező ügynökséggel közösen dönt az évente indítandó szakokról annak érdekében, hogy legalább

közelíteni tudják a képzések kínálatát a vállalkozói igényekhez

– a tavaly elindított duális képzés például teljesen a cégek igényeit tartotta szem előtt.

Székelyudvarhelyi helyzet

„Azok az évek, amikor szünetelt a szakiskolai képzés, most mutatják meg a hiányosságokat. Az újraindított képzés első generációja most kerül ki az iskolákból. 30–40 százalékuk itthon akar maradni, a fa- és a textilipari cégeknél elhelyezkedni, de a többségben ott a kalandvágy. Sajnos a továbbtanulás nem jellemző a középiskolai osztályokban” – vázolta a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola helyzetét Szakács-Paál István igazgató. A tavaly elindított

duális képzésben lát alternatívát, hiszen ennek köszönhetően már az oktatás ideje alatt kölcsönös bizalom alakul ki a diák és a vállalkozó között, aminek köszönhetően mindkét félnek megéri majd együtt dolgozni.

Hasonlóképpen vélekedett Végh Jenő, az udvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola igazgatója is a duális képzésről, hozzátéve, hogy a vállalkozóknak három évük van meggyőzni a diákokat arról, hogy megéri náluk dolgozni, karrierépítési lehetőséget is kínálva számukra. A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy látja, hogy

a hagyományos szakiskolát végzők közül többen maradnak itthon, ezzel szemben a középiskolát végzettek többségét az érettségi sem érdekli, egyetlen céljuk, hogy elmenjenek innen.

A fiatalok megnövekedett igényeire nem elegendő a felkínált fizetés. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Enyhén növekszik az itthon maradók aránya Trinfa Pálma, az Eötvös József Szakközépiskola igazgatójának meglátása szerint. „A régebbiek közül többen kivándoroltak, a tavalyi végzősök közül elég kevesen vannak külföldön, osztályonként ketten-hárman, a többiek lakhelyük közelében kerestek munkát.” A szakközépiskolát végzettekre itt sem jellemző a továbbtanulás, évfolyamonként átlagban egy-két diák szánja rá magát, és

az érettségi vizsga is keveseknek sikerül.

Az itthoni fizetésből nem tudnak jövőt építeni

Évente 60–80 diák végez a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola asztalos, textil, valamint autószerelő szakosztályaiban, 25–30 százalékuk lakhelyéhez közel, a szakmában helyezkedik el, a többiek vagy más szakmában keresnek állást, vagy néhány évre külföldre mennek dolgozni – tudtuk meg Baciu Gyöngyvér igazgatótól. „Legtöbben az anyagiak miatt mennek el. Ha ügyes, azért, ha nem eléggé, akkor más szakmát keres, mint amit tanult, autószerelő helyett például sofőr lesz.

Amíg a szülőkkel lakik, valahogy még kijön az itteni fizetésből, de önállósodni már nehezen, nem tud saját családot alapítani, lakást bérelni.

Többnyire szegényebb családból származnak, a szülők sem tudnak segíteni. Még ha három hónapig epret is szednek, annyit keresnek, mint itthon egy év alatt” – jegyezte meg.

{A}

Míg 1999-ben a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola végzőseinek húsz százaléka továbbtanult, ugyanannyi szakmájában helyezkedett el, tíz százaléka itthon, más szakmában dolgozott, fele pedig külföldre ment, addig tavaly, tavalyelőtt a középiskolát végzettek mindössze 14 százaléka folytatta tanulmányait, és 55 százalékuk külföldre ment – mondta Mircea Jimon aligazgató. Az asztalos és textil szakosoknak lenne munkalehetőség, főként Székelyudvarhelyen, de a helyi kisebb cégeknél már elég korlátozott az elhelyezkedési lehetőség. Emellett

a vállalkozók keveset fizetnek a megnövekedett igényű pályakezdőknek, akik minél hamarabb autóhoz, lakáshoz szeretnének jutni, ezért inkább külföldre mennek.

Minden tanévben csak olyan szakot indíthatnak, amire akkreditációjuk van, de a szülők és a nyolcadikosok körében végzett felmérések alapján nem is igazán van igény másra – mondta az aligazgató.

A Korondi Szakközépiskolában generációnként változik a továbbtanulók, valamint a kitelepedők száma – véli Fülöp Erzsébet igazgató. Mivel itt asztalosokat, kereskedőket, illetve turisztikai dolgozókat képeznek, az ügyesebbeket tanulmányaik befejezése után ott alkalmazzák, ahol tanulóéveikben gyakorlatoztak, de nem kevés azoknak a száma, akik Magyarországon, sőt akár Kanadában keresnek munkát.

Álom és valóság

Romániában a 2000-es évek elején megszüntették a hároméves szakiskolai képzést, a szakközépiskolák végzettjei közül pedig évről évre kevesebben mennek át az érettségi vizsgán, és még kevesebben folytatják tanulmányaikat felsőfokú tanintézetben. Valószínűleg emiatt néhány éve újraindították a szakiskolai képzést annak reményében, hogy egyrészt azok, akik nem akarnak továbbtanulni, másrészt a gyengébb képességű diákok érettségi nélkül is elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Azonban a szakközépiskolainál jóval gyakorlatorientáltabb szakiskolai képzés a szülők körében sem örvend túl nagy megbecsülésnek, az előző évek kudarcos érettségi eredményei ellenére is inkább a szakközépiskolák felé terelik gyerekeiket.