Megszerezte az akkreditációt az Orbán Alapítvány az udvarhelyi rehabilitációs központjára

Kosztolányi Kata 2018. június 11., 12:55

Hivatalosan is elismerte az országos akkreditáló szerv a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány tevékenységeit, ezáltal a Bethlenfalvi úti rehabilitációs központ működését is – jelentette be sajtóközleményben az érintett.

Hétfőtől nyári tábort tartanak a halmozottan sérült fiataloknak. Archív Fotó: Barabás Ákos

Az akkreditáció megszerzése a tűzvédelmi engedély kiváltása miatt négy éve húzódik. A kormány az utóbbi években több szigorítást is bevezetett az épületek biztonságossá tétele érdekében, így ezen kötelező előírások szerint a központ épülete teljes átalakításon esett át, aminek költségei az alapítványt terhelték. Az eljárással végre elérhetővé válhatnak a pályázati források, ennek ellenére az Orbán Alapítvány számít a személyi jövedelemadó utáni kétszázalékos felajánlásokra, illetve minden más támogatásra.

A rehabilitációs központban jelenleg közel nyolcvan napközis, illetve a térségben lakó gyermek részesül terápiás kezelésben és egyéni gyógypedagógiai fejlesztésben.

Az intézményben két kinetoterapeuta, három gyógypedagógus és egy szomatopedagógus foglalkozik a gyerekekkel, sőt egyre több felnőttel is.

Az alapítvány térítésmentesen biztosít korai fejlesztést a koraszülött vagy más poszt- és perinatális sérülést szenvedett gyerekek számára, hogy elkerülhessék a további károsodásokat.

A rehabilitációt fizikoterápia, gyógypedagógiai fejlesztés, Snoezelen-terápia és ergoterápia követi, a szakemberek a Schroth, TSMT, Bobath, Klein-Vogelbach és Taping módszereket is alkalmazzák. Ezekkel Down-kóros, idegrendszeri károsodást szenvedett, koraszülött, tanulási nehézségekkel küzdő, fejlődésben elmaradt, hibás testtartású, lúdtalpas vagy gerincferdüléses sérülteken segítenek. A kognitív képességek fejlesztése érdekében Snoezelen-terápiát, illetve más módszereket alkalmaznak. A halmozottan sérült gyerekek általában kimaradnak az oktatásból, ezért az Orbán Alapítvány oktatást, napközit és szabadidős tevékenységeket is kínál nekik.

{A}

Hátfőn egyébként nyári tábor kezdődött Székelyvarságon a halmozottan sérült fiatalok számára, ahol az alapítvány munkatársai szabadtéri sporttevékenységeket és kézműves foglalkozásokat tartanak nekik.