Összeállt egy képre a romániai jégkorongozók aranycsapata

Dobos László 2018. június 11., 12:11

Hargitafürdőn találkoztak hét végén a romániai jégkorongozás aranygenerációjának tagjai. Az 1964 és 1980 közötti időszakban érte legjobb eredményeit a romániai hoki, a találkozóra érkező sportolók négy olimpián, illetve a bécsi vébén képviselték Romániát.

Ünnepi hangulatban emlékeztek a múltban történt érdekes eseményekre Fotó: Dobos László

A csíkszeredai Antal Előd meghívására Hargitafürdőn töltöttek egy délutánt és estét, a Csíkszeredai ISK vendégszeretetét élvezeték. Az Iskolás Sportklub vezetősége emlékoklevéllel díjazta a veterán hokisokat.

A jégkorongozók a régi szép időkre emlékeztek, az edzőtáborokról, felejthetetlen meccsekről meséltek. Színfoltját képezte a találkozónak a hosszú ideje Svájcban élő, ma 83 éves Ștefan Ionescu, aki 1964-ben és 1968-ban játékosként, 1976-ban és 1980-ban pedig vezetőedzőként vett részt olimpián, ő irányította az 1977-es A csoportos vébén a romániai válogatottat.

{A}

De eljött a közel tíz évet a német bajnokságban hokizó Traian Cazacu is, akiről a ’80-as évek második felében csak a Szabad Európa Rádióban hallottunk.

Cazacut 1986-ban, amikor disszidált, 7 év börtönbüntetés letöltésére ítélte a kommunista hatalom.

Diplomaosztáskor a ma 79 éves Varga Dezső kapta a legnagyobb tapsot, ő az öt nagy világesemény közül négyen játékosként vett részt. A romániai hoki Aranycsapatából sokan már elhunytak, többen betegség miatt nem tudtak eljönni.

Fotó: Dobos László

Akik jelen voltak: Ștefan Ionescu, Mihai Goe Popescu, Ion Berdilă, Alexandru Hălăucă, Eduard Pană, Traian Cazacu, Constantin Nistor, Gheorghe Iustinian, Ion Gheorghiu, Marian Pisaru, Adrian Olinici, Varga Dezső, Kalamár Sándor, Nagy Béla, Nagy Zoltán, Antal Előd, Róth György és Barta Csaba. Igazolt hiányzók: Gál Sándor lánya lakodalmán vett részt, Basa János pedig érettségi találkozón.