Közös erőfeszítéssel javítani a gyimesi tej minőségén

Kömény Kamilla 2018. június 08., 12:45

Nemcsak közösen értékesíthetnek, hanem közösen tanulhatnak is a Gyimes-völgyi gazdák az idén alapított térségi bioegyesület révén. Vasárnap például gazdafórumot tartanak a gyimesi tej minőségének javítása érdekében.

A gépi és kézi fejésről is többet tudhatnak meg a gazdák. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Tejhigiénia témakörben szervez gazdafórumot a Gyimesvölgyi Bió Gazdák Egyesülete, illetve a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítő Szövetkezet a hétvégén két helyszínen is.

{A}

Az érdeklődő gazdák vasárnap délelőtt fél tíztől a gyimesközéploki, déli egy órától pedig gyimesfelsőloki kultúrotthonokban tudhatnak meg többet a minőségi tejtermelésről és tárolásról, gépi és kézi fejésről, valamint bővíthetik ismereteiket a tejhigiéniáról és annak ellenőrzéséről is.

Előadást tart Püsök László állatorvos, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság nyugalmazott szóvivője, illetve a Caritas Vidékfejlesztés munkatársai ‒ számolt be Farkas Tibor, a bioegyesület elindítását kezdeményező gyimesi gazda.

Az idén alakult bioegyesület célja a térség gazdálkodóinak segítése a biogazdálkodás útján való elindulásban, ehhez konkrét tanácsadást tartanak, illetve a biogazdálkodásra való átálláshoz szükséges dokumentáció összeállításában is részt vállaltak.

A biominősítések megszerzése után pedig az értékesítésben, a fejlődési lehetőségek felkutatásában is támogatják majd a gazdákat. Ezen célkitűzések elérése érdekében most összefogással próbálnak javítani gyimesi tej minőségén, első lépésként a témába vágó fórummal. Az eseményre várnak minden érdeklődőt.