A hónap közepétől kezdődik az iratkozás a hároméves szakoktatásba – mutatjuk a csíki kínálatot

Molnár Rajmond 2018. június 08., 12:15

Június közepétől iratkozhatnak be a nyolcadik osztályt végzett tanulók a hároméves szakiskolai oktatásba. Összegyűjtöttük, hogy Csíkszéken milyen szakmákra jelentkezhetnek az iskolások.

Minden szakiskolai osztályban 28 helyet biztosítanak a diákok számára. Néhány szak keretében viszont két tagozat is indul, így 14-14 helyet biztosítva a tanulóknak.

Szakosztályok Csíkszéken

A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában pék-, sütőipari szakmunkás (28 hely), kertész (28 hely), illetve erdész-asztalos osztályok (14-14 hely) indulnak ősztől. A Kós Károly Építőipari Szakközépiskolában idén is kőműves és ács-asztalos-parkettázó (14-14 hely), emellett víz-, gázszerelő (28 hely) tagozatokra lehet iratkozni. A Kájoni János Szakközépiskolában egy szakács szakosztály (28 hely) indul. A Székely Károly Szakközépiskolában autószerelő (28 hely), hálózati-villanyszerelő (28 hely), illetve hegesztő és esztergályos (14 -14 hely) szakokra lehet jelentkezni. Utóbbi két osztály a duális-szakképzés program részeként indul, elsőként Csíkszéken.

{A}

A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában agroturisztikai-dolgozó, illetve pincér és közélelmezési eladó (14-14 hely) szakágakat terveztek. A csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolában hegyvidéki gazda szak (28 hely) indul szeptembertől.

Iratkozási időpontok

Az oktatási tárca honlapján elérhető felvételi naptár szerint

június 15., 18., 19.-én szervezik meg a beiratkozás első szakaszát a hároméves szakoktatásba. Az augusztusi pótvizsgák lejárta után kezdődik a második beiratkozási ciklus, míg a szakiskolai felvételi utolsó, harmadik szakasza szeptember elején lesz.

Ősztől egyébként harminchárom szakiskolai osztály indul Hargita megye iskoláiban a beiskolázási terv szerint. Ez hárommal több osztályt jelent, mint amennyit a hamarosan záruló (2017/18) tanévben indítottak. Lényeges újdonság, hogy

szeptembertől már Csíkszeredában, Székelykeresztúron és Gyergyóditróban is elindul a duális szakképzés program, amelyet eddig csak székelyudvarhelyi szakiskolákban vezettek be.