Bekukkantó az új udvarhelyi szociális lakásokba

Dósa Ildikó 2018. június 08., 10:16

Kifüggesztették a városházán az újonnan épült csereháti szociális lakások igénylőinek rangsorolását. A tömbházakat szeptember végére le is festik, beköltözni azonban csak később lehet, ugyanis a gáz- és villanyszerelési munkálatok valószínűleg csak egy hónappal később fejeződnek be.

Fotó: Barabás Ákos

Az új tömbházakban – amelyekben jelenleg a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítésén dolgoznak – 48 lakrészt adnak át, emellett még egyet a régebbi építésű, Árpád téri szociális tömbházban, ahonnan kiköltözött a bérlő. A névsor a városházán tekinthető meg, fellebbezni július végéig lehet.

Elégedett a Cserehát-negyed új szociális tömbházainak építési munkálataival Orbán Árpád alpolgármester. November előtt nem valószínű, hogy beköltözhetnek a lakásigénylők, azonban ennek időpontja már nem a polgármesteri hivatalon múlik, hanem a gáz- és villanyszerelést végző cégeken.

A lakások takarosak, már csak a közművesítés hiányzik belőlük, na meg a bérlők Fotó: Barabás Ákos

Nemrég elkezdődött a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése, ezt követi a térrendezés, az út, parkoló, játszótér és zöldövezet kialakítása.

Puskás Katalin, a városháza fejlesztési osztályának vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tömbház építése 5,5 millió lejbe került, aminek nagy részét az állam biztosította, 800 ezer lejt pedig a helyi önkormányzat adott. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a területrendezés és a vízvezeték-hálózat kiépítése még egymillió lejébe kerül a városnak, ezenkívül 25 ezer lejt a gáz, 250 ezret a villany, 80 ezer lejt pedig a közvilágítás szerelési költségei tesznek ki.

Fotó: Barabás Ákos

A közeljövőben elkezdődik az ifjúsági lakások újraértékelésére is, ami azt jelenti, hogy felülvizsgálják, megfelelnek-e a bérlők a kritériumoknak. Erre azért van szükség, mert előfordult, hogy a bérlő be sem költözött az igényelt lakásba, míg mások arra várnak, hogy hozzájuthassanak – jegyezte meg az alpolgármester. Tehát

aki fél évig nem használta, át kell adnia a soron következőnek.

Tudomása szerint 11–12 ilyen lakrészről van szó a Csereháton.

Fotó: Barabás Ákos

Újabb ANL-lakások?

48 új ANL-lakás építése is tervben van, ehhez a csereháti apácarend épülete mögötti telket szemelték ki, ugyanakkor az Árpád téri szociális lakások számát is bővítenék. Az Urbana Rt.-től átvették a város különböző részein lévő, mintegy 270 állami lakás adminisztrálását, ezeket is ellenőrzik, kilakoltatásokra is sor kerülhet. Ugyanakkor a városi kórház fertőzőosztályának épületét lebontják, a megüresedett, kibővített telken pedig ugyancsak 48 szolgálati lakást építenek.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

{P12}

{A}