CONIFA vébé, elődöntő: Székelyföld–Kárpátalja

Zátyi Tibor 2018. június 07., 16:50

Az utolsó előtti állomásához érkezett a londoni CONIFA világbajnokság, csütörtökön délután és este rendezik a két elődöntőt. Este tíz órakor Székelyföld együttese Kárpátaljával csatázik a döntőért.

Fotó: Pál Árpád

Köszönjük a figyelmüket, jó éjszakát!

A székely szurkolók így is vastapssal és biztatással jutalmazzák kedvenceiket, és közösen eléneklik a székely himnuszt.

Fotó: Pál Árpád

90+2. perc: Sokat nem hosszabbít a játékvezető, lefújja a találkozót. Kárpátalja bejut a döntőbe, miután kihasználta a székely védelem több hibáját is. A fiúk játékában benne volt az egyenlítés, kimaradt egy büntető is. Összességében egy kiegyensúlyozott meccset láthatott a közönség, amelyben a helyzeteit jobban kihasználó csapat győzött. Folytatás szombaton, 17 órakor Székelyföld Padániával meccsel a bronéremért, míg a Kárpátalja–Észak-Ciprus döntő 20 órakor kezdődik.

90. perc: Labdaszerzés, ellentámadásba lendül Kárpátalja, és Peres Csaba eldönti a meccset. 2–4

88. perc: Minden székely támadásban benne van a gól, de az egyenlítés még várat magára. 2–3

86. perc: Kárpátalja nem tudja megtartani a labdát, óriási nyomás nehezedik rá. Az egész stadion a székely fiúknak drukkol, újabb helyzet marad ki, Benkő fejese megy mellé. Gazda József jön Csürös helyébe. 2–3

84. perc: Fülöp Loránd! Óriási ziccerben nem találja el a kaput. Mi maradt ki!!! Az angol szurkolók is bekiabálnak a kárpátaljai időhúzások miatt. 2–3

81. perc: Nagyszerű hangulat a lelátókon, Kárpátalja pedig húzza az időt. Vicces jelenetek a pályán, a labda pedig áll. 2–3

79. perc: GÓÓÓÓL! Bajkó! Óriási gól 18-ról, Fejérnek esélye sem volt! 2–3!

77. perc: Óriási kavarodás, Fejér hatalmasat véd. A szögletre jól érkezik Benkő-Bíró és gól! 1–3!

73. perc: Fülöp Istvánt szerelik, ő próbálja visszaszerelni a labdát, becsúszik, ám elkésik, büntető. Ápolni kell, áll a játék. Csere lesz, Kis Szabolcs váltja. Kürti Gergely bevágja, 0–3.

71. perc: Újabb nagy lehetőség, Fülöp István beadását, testvére fejeli kevéssel mellé! 0–2

69. perc: Távoli kárpátaljai lövés, Peres Csabáé, fölé. 0–2

64. perc: Lüktet a játék, jönnek a lehetőségek is, ám a székelyek nem pontosak a kapu előtt. A szurkolók előtt le a kalappal, tolják előre a fiúkat. 0–2

59. perc: Szinte ott a szépítés, ám Csürös a kapu torkában az erős passzt csak fölé tudja rúgni. 0–2

57. perc: Nagyon nehéz helyzetbe kerül Székelyföld, Toma György, a Cigánd SE játékosának távoli lövése okoz gondot Nagynak, a labda megvicceli Nagyot, és hiába véd, átpördül rajta és be a kapuba. 0–2

52. perc: Kárpátalja átengedi a területeket Székelyföldnek. 0–1

A pálya kivilágítása nem a legjobb, nehéz a lelátóról látni, mi történik a pálya másik felén.

48. perc: Székely szöglet, Bajkó fejel kapura, fölé! 0–1

46. perc: Folytatódik a mérkőzés. 0–1

Fotó: Pál Árpád

45+1. perc: Vége az első félidőnek. Kárpátalja egy nagyszerű egyéni megmozdulásnak köszönhetően egygólos előnyben vonulhat az öltözőkbe. Székelyföld rögtön egyenlíthetett volna, ám Fülöp István büntetőjét kivédte Fejér Béla. Lehet tudta, hogy merre rúgja, hiszen csapattársak a Sepsi OSK-nál.

44. perc: Fülöp-testvérpár összjátéka, Loránd lő 18-ról, fölé. 0–1

Áll a játék, Fejér szorul ápolásra. Csere Székelyföldnél is, Magyari Szilárd jön be Szőcs László helyébe, aki zöld lap miatt kellett elhagyja a pályát. Egy kezezést kér számon, amiért leküldte a játékvezető.

38. perc: Büntető! Fejér borítja fel Fülöpöt ziccerben. A játékvezető csak sárga lapot mutat fel. A büntetőt Fülöp rúgja, de Fejér óriási bravúrral védi! Marad a 0–1!

36. perc: Gól! Vezet Kárpátalja, szép cselsorozat végén támadójuk elpöccinti Nagy mellett a labdát, megszerezvén a vezetést scsapatátra. A játékvezetői lapra egymás után vannak felírva a játékosok, és amit itt a helyszínen kaptunk, nem szerepelnek a mezszámok. Kiderítettük, Toma György a gólszerző. 0–1!

"Itthon vagytok, fiúk!" – kiabálják a székely szurkolók.

34. perc: Csiszer állít meg egy sárga lap árán egy kecsegtető kárpátaljai támadást. 0–0

Átveszi a kezdeményezést Kárpátalja, az elmúlt percekben jobban játszik.

30. perc: Györgyi rúg oda ellenfelének, villan a sárga lap. 0–0

Fülöp István mélységi irányítót játszik, sokszor a saját térfeléről indítja csapattársait. 

26. perc: Kényszerű csere Kárpátaljánál, Barta Ferenc helyett a Peres Csaba jön be. Kárpátaljai szöglet, nincs helyzet. 0–0

22. perc: Óriási kárpátaljai helyzet, Nagy eladja a labdát, Csizmadia az utolsó pillanatban ment szögletre az üres kapu előtt. Ez nagyon meleg volt. Kisebb kavarodás, újabb kárpátaljai szöglet. Túloldalt nagy helyzet, Györgyi beadását mentik az utolsó pillanatban Szőcs László elől. 0–0

A pálya két oldalán is vannak székely szurkolók. Egymásnak válaszolgatnak, jó a hangulat a lelátón.

20. perc: Többet birtokolja a labdát a székely csapat, ám Kárpátalja nagyon jól és szervezetten védekezik. 0–0

16. perc: Minden labdáért nagyot harcolnak a felek, mindkét együttes játéka veszélyes, egyelőre komolyabb helyzet nélkül. 0–0

Jó mérkőzés, ennek a szurkolók is örülnek, többször is zúg a "Játszik a csapat!"

7. perc: Kárpátaljai kapuralövés, egyenesen Nagynak. 0–0

6. perc: Fülöp Loránd cselez a tizenhatos előtt, legurítását kapura lövi Kilyén, beleérnek, szöglet, majd nincs újabb helyzet. 0–0

2. perc: Székely szöglet, Györgyi beívelését kiöklözi Fejér. 0–0

1. perc: 
Székelyföld kezdte a mérkőzést. 0–0

22.04 Több mint száz torokból szólt a magyar és a székely himnusz.

Fotó: Zátyi Tibor

Apróbb technikai problémánk adódott, elnézést kérünk.

21.43 A ciprusi törökök ünneplése miatt lehet, hogy csúszni fog a kezdés. A csapatok a pályán melegítenek.

21.38 Kárpátalja: Fejér - Szabó, Rácz, Lászik, Molnár Róbert - Baksa, Toma, Kürti, Takács - Svedjuk, Molnár Tibor.

21.23 Megvan a kezdő, a Fülöp-testvérek egyszerre a pályán. Székelyföld: Nagy – Kilyén, Csizmadia, Benkő-Bíró, Csiszer – Csürös, Fülöp István – Györgyi, Fülöp Loránd, Szőcs László – Bajkó Barna.

20.52 Lejárt az első elődöntő, Észak-Ciprus csapata jutott be a londoni világbajnokság döntőjébe, miután a lefújásig sikerült megőriznie a 3–2-es előnyét.

20.34 Székelyföld csapata a helyszínen, ahol épp zajlik az első elődöntő. Padánia 2–3-as hátrányban van Észak-Ciprus ellen, a mérkőzés hajrájában, a 85. percben.

19.42 Elindult a csapat a mérkőzés helyszínére. Ez a legrövidebb út eddig, negyedórára van a stadion a szállástól.

18.05 Ideiglenesen felfüggesztették Ellan Vannin tagságát. A Man-sziget válogatottja visszalépett a küzdelmektől, miután előbb az óvásukat, majd a fellebbezésüket is elutasította a CONIFA szervezői bizottsága. Az írek azt kifogásolták, hogy a csoportellenfél Barawa csapatánál olyan labdarúgó lépett pályára, aki nem szerepelt a szűkített listán, és a rajt előtt, az utolsó pillanatban került be – erről pedig senkit sem értesítettek. Mohamed Bettamerről van szó, aki megfordult a korosztályos líbiai válogatottban is. A tornán eddig két gólt szerzett, egyet pont Ellan Vannin ellen. Az Ellan Vannin válogatott sorsáról a jövő januári naggyűlésekor dönt a CONIFA vezetősége.

{A}

16.26 Kárpátalja kapusa a Sepsi OSK hálóőre, Fejér Béla Csongor eddig nagyszerűen teljesít a vébén. A csapat keretét főleg magyar másodosztályban és harmadosztályban szereplő játékosok alkotják, illetve az a Vajda Sándor, aki az NB1-től múlt héten búcsúzott Balmazújvárosi FC keretének tagja.

16.10 Kárpátalja a csoportkörben 1–1-et játszott Észak-Ciprussal, majd őrületes meccsen 2–0-ra verte Abháziát. A csoportkört Tibet könnyed, 5–1-es legyőzésével zárta, így első helyen jutott be a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között Kaszkádiával találkozott, és izgalmas találkozón 3–1-es sikert ért el. A csapat góljai nagyját a szövetségi kapitány által emlegetett trió lőtte,

hiszen Gajdos Zsolt (Nyíregyháza) három, a Sándor testvérek közül István (Cegléd) két, míg a korábban kilencszeres magyar válogatott György (Csákvár) egy találatot szerzett.

Fotó: Zátyi Tibor

15.30 Miniinterjú Sándor Istvánnal. „Nincs szerencsénk, mivel a székelyeket tartom a legerősebbnek ezen a világbajnokságon. Lehet, hogy az olaszok ütik még ezt a szintet. Nekünk nincs sok esélyünk, meggyengültünk, családi és tanulmányi okok miatt hazautazott három kulcsjátékosunk, Sándor György, Gajdos Zsolt és Sándor István. Ők alkották a csapat közepét, a gerincét.

Írhatnak bármit az újságok, lehet bármi a tippmikszen, én esélyesebbnek tartom a székelyeket.

Jó játékosok alkotják a csapatot, jó a vezérkar, jó az edző, profi módra készültek fel.

Mi szerényen érkeztünk, találkoztunk a reptéren, és jöttünk. Három héttel a vébé előtt kezdtük összerakni a csapatot. Csodák nincsenek, de meglepetések vannak, nem felemelt kézzel megyünk ki a pályára.

Nehéz csoportból jutottunk ki, de akkor ott voltak a kulcsemberek. Ha maradnak, mi lettünk volna az esélyesek, mindenképpen köszönettel tartozunk nekik.

Ami biztos, hogy jó mérkőzést fog látni a közönség. Szerettem volna, ha a döntőben találkozunk

– mondta a 73 éves Sándor István.

14.26 Kárpátalja szövetségi kapitánya, Sándor István korábban a Nyíregyháza Spartacus, a Diósgyőri VTK, a Stadler FC, a Vác FC, a Videoton FC és a Győri ETO FC csapatainál is megfordult, jelenleg a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK szakmai igazgatója.

1986-ban ott volt a Mexikóban rendezett labdarúgó-világbajnokságon, ahol

Szovjetunió válogatottját irányító Valerij Lobanovkszij szövetségi kapitány szakmai stábjának tagja volt.

13.00 Érdekesség, hogy az elődöntőbe jutott négy csapat közül három tavaly ott volt az Eb elődöntőjében, mindannyian a dobogón végeztek. A vébé-címvédő Abházia elvérzett a csoportban, és csak a 9–16. helyekért folytathatta a harcot.

12.58 Az első párharcban megismétlődik a tavalyi Eb döntője, 19 órakor az előző két Eb-n aranyérmet szerzett Padánia Észak-Ciprussal csatázik. A másik ágon a vébé mezőnyének két magyar csapata, Székelyföld és Kárpátalja csap össze.