Délelőtt vizsga, délután oktatás – káoszt eredményez a nyolcadikosok képességfelmérője az iskolákban

Dósa Ildikó 2018. június 07., 14:30

Meggondolatlannak, amatőrnek tartják a székelyudvarhelyi iskolaigazgatók a tanügyminisztérium döntését, melynek értelmében idén a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája egybeesik a tanév utolsó hetével.

Pénteken ballagnak, hétfőtől már vizsgáznak a nyolcadikosok Fotó: Veres Nándor

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint idén Székelyudvarhelyen 351, a környező településeken pedig 513 nyolcadik osztályos végez. Míg az előző években a tanévzárót követő héten tartották a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgáját, idén ezt egy héttel korábbra tették. Így

pénteken ballagnak a nyolcadikosok, hétfőn pedig már a román nyelv és irodalommal megkezdődik az első vizsgájuk, miközben az iskolák többi tanulójának egy része még felel, a pedagógusoknak le kell zárniuk az osztályzatokat, és mindenki az évzáró ünnepségekre készül.

Azt remélik, jövőtől visszaáll a korábbi rend

„Az, hogy iskolaidőben van a vizsga, egy meggondolatlan, amatőr döntés. A pedagógusok két műszakban dolgoznak, hülyét csinálnak belőlünk. Délelőtt vizsgáznak a diákok, délután letanítjuk az iskolai hetet. Három napig a 0–7. osztályosok 11 óra 10 percre jönnek, 3–4 óráig tanulnak, a délutáni tevékenységek is csúsznak emiatt, az évzáró szereplésekre pedig nem tudnak próbálni.

A fejetlenség miatt a nyolcadikosoknak kimarad a felkészítő a három vizsgatantárgyból, pedig a korábbi évek tapasztalatai szerint az ilyenkor megoldott tesztek sokat segítenek neki. Remélem, hogy jövőre nem így lesz

– mondta lapunknak Gábos Anna iskolaigazgató.

Hasonlóképpen járnak el a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskolában is: 9-től 11-ig vizsgáznak a nyolcadikosok, közvetlenül utána kezdődik a tanítás a többi évfolyamnak.

Rövidített órák lesznek, kisebb szünetekkel, mivel az iskolabuszok és a helyi járatok meghatározott időben indulnak. Fejetlenség, hogy a vizsgákat rászervezték a tanításra, a nyolcadikosoknak nincs idejük még egy hetet készülni. Remélem, rájönnek, hogy ez így nem jó

– hangsúlyozta Abrán Enikő, a tanintézet vezetője.

Nem egyszerű, de megoldják

Mivel a Móra Ferenc Általános Iskola termeiben délután nagyon meleg van, a vezetőség elvetette a délutáni oktatás lehetőségét, így a vizsga idejére lezárják a földszinti folyosót. „Mindössze két óráról van szó, megkértünk mindenkit, hogy ezalatt igyekezzen minél rendesebben viselkedni. A folyosóról az előkészítősök a parkba mennek játszani, a másik két osztály helyet cserél a nyolcadikosokkal, azok a tanárok pedig, akiknek nincs órájuk, felügyelnek” – közölte Tifán Irén igazgató.

A kézenfekvő megoldás ellenére ő is nehezményezi, hogy nem maradt még egy hét felkészülési idejük a tanulóknak.

A városközpont nagyobb iskoláiból már elballagtak a tizenkettedikesek, így van szabad osztályterem, ami lehetővé teszi a vizsgázók elkülönítését. Ezekben a tanintézetekben a felügyelő pedagógusok helyettesítése is könnyebben megoldható, ugyanakkor iskolánként csak egy-egy nyolcadik osztály van. „Szerencsésebb helyzetben vagyunk, mivel az egy nyolcadik osztály nem borítja fel teljesen az oktatást.

A felvigyázó és javító tanárokat ki kell ugyan venni az oktatásból, utóbbiaknak Csíkszeredába kell majd menniük, de akiknek tizenkettedikesei voltak, helyettesítenek. Nem tudom, hogyan oldottuk volna meg, ha négy-öt nyolcadik osztályunk lenne

– jegyezte meg Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója.