Két magyar csapat a legjobb négy között a CONIFA-vébén

Zátyi Tibor 2018. június 07., 07:42

Székelyföld válogatottja magabiztos játékkal 4–0-ra lelépte Nyugat-Örményország együttesét Londonban, a CONIFA labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. A legjobb négy között a mezőny másik magyar csapatával, Kárpátaljával találkozik.

Újabb ellenfelet vert meg Székelyföld. Az örmények legyőzésével bejutott az elődöntőbe Fotó: Pál Árpád

Az ellenfél keretét tapasztalt labdarúgók alkották, többen az örmény élvonalban szerepeltek, továbbá a svájci és francia alsóbb osztályokban. Több rutinos focistájuk is van, ilyen például a 37 éves Gevorg Kaszparov, aki korábban 29-szer védett a válogatottban, míg Artur Yedigaryan 42-szer játszott a nemzeti csapatban.

A székelyeknél a sűrű program és a regenerálódási lehetőségek hiánya miatt Hodgyai László, Fülöp István és Csíki Dénes kihagyta a találkozót.

A több mint harminc szurkoló által előretolt Székelyföld uralta a találkozót, a 10. percben pedig emberelőnybe került, miután az egyik örmény piros lapot érőn szabálytalankodott Fülöp Loránddal szemben.

A folytatásban eldurvult a mérkőzés, az örmények mindent megtettek a játék tördelése érdekében, de ők sem tudták megállítani Tankót: a fiatal háromszéki középhátvéd a 35. percben megszerezte a vezetést Székelyföldnek.

Fotó: Pál Árpád

A játékrészből hátramaradt időben inkább a durvaságról, mint a fociról szólt a játék, szerencsére különösebb következmények nélkül. Jókor jött a szünet, térfélcserét követően mindkét csapat sokkal higgadtabban játszott, a székely legények pedig hamar eldöntötték a továbbjutást.

Székelyföld először jut ilyen magasra egy világbajnokságon (két évvel ezelőtt Abháziában a 9. helyen végzett). Ellenfele az elődöntőben Kárpátalja együttese lesz, a mérkőzést csütörtök este rendezik a Colston Avenue Football Stadiumban.

„Annak ellenére, hogy a 10. perctől emberelőnyben és fölényben játszottunk, nagyon feszülten éltem meg az első félidőt. Összességében nagyon boldog vagyok, hiszen számítottunk arra, hogy messze jutunk. Tudtuk, hogy ez a meccs a legfontosabb számunkra, behúztuk, és most már sínen vagyunk” – mondta Wenczel Kristóf, a Székelyföldi Labdarúgó Egyesület elnöke.

{A}

Szőcs László kezdőként kapott szerepet a meccsen, lecseréléséig folyamatosan nyomás alatt tartotta az ellenfél védelmét. „Az elején kihagytunk pár helyzetet, az ellenfél pedig nem tudta elviselni a piros lapot, emiatt feszült lett a mérkőzés.

Az első félidő végén mi is belementünk ebbe a durva játékba, amit nem kellett volna. Akkor nem is játszottunk jól.

A félidőben összeszedtük magunkat, és a folytatásban szép játékkal megvertük őket” – mondta.

Fülöp Loránd első mérkőzését játszotta a válogatottban, és egyben megszerezte első gólját is. „Érdekes élmény volt, nagyon jó meccset játszottunk. A vezetés megszerzése után már könnyebb dolgunk volt. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam betalálni az elején, hiszen úgy könnyebb meccsünk lett volna, de ilyen a foci. Örülök, hogy a második félidőben sikerült gólt szereznem” – összegzett a fiatal játékos.

Fotó: Pál Árpád

Ilyés Róbert, a válogatott edző-játékosa büszke csapatára. „Kielemeztük mind a három mérkőzésüket, ismertük őket, a fiúk pedig végig betartották a taktikai utasításaimat, játékunk alapján megérdemeltük a továbbjutást.

A beválogatott huszonkét játékos között nem tudunk különbséget tenni, mindenkire szükségünk van, örvendek, hogy akik most játszottak, tudták pótolni a többieket.

Ez is bizonyítja, hogy nagyon összetartók vagyunk” – fogalmazott.

Egyébként Kárpátalja első hivatalos mérkőzését Székelyföld ellen játszotta, 2014 augusztusában Székelyudvarhelyen a házigazda 5–0-ra nyert.

CONIFA labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:
Székelyföld–Nyugat-Örményország 4–0 (1–0),
gólszerzők: Tankó (35.), Csürös (62.), Fülöp (66.), Bajkó (86.).
Székelyföld: Nagy – Kilyén (Benkő-Bíró, 46.), Csizmadia, Tankó, Csiszer – Mitra, Csürös – Fülöp L. (Rózsa, 82.) – Györgyi, Szőcs László (Bajkó, 84.), Magyari (Kis, 64.).

További eredmények:
Barawa–Észak-Ciprus 0–8
Padánia–Pandzsáb 2–0
Kárpátalja–Kaszkádia 3–1.

Az elődöntőben:
csütörtökön 19 órától Padánia–Észak-Ciprus
22 órától Székelyföld–Kárpátalja.