Legjobb esetben is csak jövőben folytatják a Rákóczi-vár újjáépítését

Kömény Kamilla 2018. június 06., 15:59

Habár az idénre tervezték, mégis inkább jövőben folytatják a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítését. A munkálat előkészítéséhez tavaly augusztusban láttak hozzá, az építkezési engedély lejárta miatt viszont fel kellett függeszteni a munkát.

További egy évig biztosan nem lesz változás a Rákóczi-vár romjainál Fotó: Pinti Attila

Sok éves értékmentő munka megkoronázását jelentené a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítése a magyar ügyeket felvállaló helyiek számára, annak folytatásához azonban további egy évet kell várni. Deáky András, az újjáépítés kezdeményezője érdeklődésünkre ugyanis elmondta, habár a tavaly nyár végén az építkezési engedély lejárta után még úgy vélték, hogy tavasszal elkezdődhet az építkezés, s az év végére megépülhet a vár, erre mégsem kerül sor az idén.

Megbíztunk egy céget az új építkezési engedély igényléséhez szükséges dokumentáció összeállításával, és újra kérjük az engedélyt. Ígéret van rá, de ha idén meg is kapjuk, nem fogunk neki a munkálatoknak, csak jövő tavasszal folytatnánk a munkát

‒ avatott be.

{A}

Kiemelte, ettől eltekintve nem adják fel, tovább dolgoznak azért, hogy megépülhessen a Rákóczi-vár, és az adományokat is tovább gyűjti, az adakozó kedv ugyanis nem lankad.

Az új épületről

Az újjáépített vár 150 négyzetméteres területen fekszik majd, ebből 90 négyzetméteren az épület maga, 60 négyzetméteren a felső sziklaterasz, illetve további 60 négyzetméternyi lesz a feljáró lépcső. A kétszintes, kőépület földszintjén kiállítótermet és mosdókat alakítanak ki, az emeleten pedig egy kávézót előtérrel és fedetlen sziklaterasszal.

Fotó: Pinti Attila

Mint ismeretes, egy Gyimesbükkben tevékenykedő lelkes csapat az elmúlt évtizedben több világháborús helyszínt mentett meg az enyészettől, illetve állított méltó emléket a hazáért harcolt háborús hősöknek. Pár éve a Rákóczi-vár újjáépítését tűzték ki célul: többéves munka során sikerült minden szakhatósági engedélyt beszerezniük, 2015-ben régészeti jelentést is készíttettek, ami után különböző formai hibák miatt sok időbe tellett az építkezési engedély megszerzése, végül a közbeszerzési eljárást 2017-ben sikerült lezárniuk, megnevezve a kivitelezőt.

Fotó: Pinti Attila

Tavaly nyár végén azonban alig fogott hozzá a cég az építkezési terület előkészítéséhez, abba is kellett hagyniuk a munkát, ugyanis lejárt az építkezési engedély.

Ezt korábban nem vette észre az építtető ‒ a várrom és területének tulajdonosa ‒, a helyi polgármesteri hivatal, így azt nem lehetett meghosszabbítani, újat kell igényelni.

Fotó: Pinti Attila

Az adományokat fogadják

Az elmúlt években az adminisztratív munka mellett az újjáépítés költségeinek ‒ 220 ezer euró, ami 68 millió forintnak, illetve közel egymillió lejnek felel meg ‒ előteremtésével is foglalkoztak a gyimesbükkiek, amelyet a világ magyarságának összefogásával szeretnének megvalósítani. Létrehozták a Gyimesbükkért Egyesületet, amelyen keresztül hivatalosan fogadni tudják a Rákóczi-vár építésére érkező adományokat, bármilyen pénznemben. Az egyesület bankszámlaszámai: RO37 OTPV 2600 0053 1232 RO01 (romániai lejátutalásra), RO41 OTPV 2600 0053 1232 HU01 (magyarországi forintátutalásra), RO91 OTPV 2600 0053 1232 EU01 (eurós bankszámla), RO51 OTPV 2600 0053 1232 US01 (USA-dollár számla). Az átutaláshoz szükséges SWIFT/BIC-kód: OTPVROBU. Emellett aki Gyimesbükkben jár, Deáky Andrástól téglajegyeket is vásárolhat, vagy személyesen is átadhatja felajánlását.