Bűnvádi eljárást indított a rendőrség a Tanasă-könyvek „ellopása” ügyében

Bíró Blanka 2018. június 05., 22:12

Bűnvádi eljárást indított a Kovászna megyei rendőrség Dan Tanasă múlt heti bálványosfürdői botránykeltése nyomán: a hatóság a hivatásos feljelentő könyveinek állítólag eltulajdonítóját keresi. Grüman Róbert szerint az ügy vicces és abszurd.

Rendőri helyszínelés Bálványoson Tanasă riasztása után

Máris intézkedett a rendőrség a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă múlt heti bálványosfürdői akciója nyomán. A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság

lopás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi eljárást, miután a Háromszéken zajló nemzetközi konferencián állítólag eltűntek Tanasă kiadványai.

A megyei rendőrség közleményében arról tájékoztatott, hogy egy férfi panaszt tett, miszerint egy bálványosi szállodában eltulajdonították a könyveit, a helyszínen pedig először a torjai rendőrök, majd a megyei rendőrség helyszínelői is vizsgálódtak. Megállapították, hogy a hivatalos rendezvényen a panaszos is részt vett, és több tájékoztató anyagot bocsátott a szervezők rendelkezésére, hogy azokat szétosszák. Utólag a szervezők közül két személy elmozdította a dobozokat, ám erről a panaszost nem tájékoztatták,

a kiadványokat végül a szálloda földszinti előcsarnokában találták meg.

Nicoleta Tolvaj-Marin rendőrségi szóvivő lapunkkal csak annyit közölt: a nyomozás zajlik, a vádemelésről, mint minden ilyen esetben, az ügyészség dönt.

{A}

Grüman Róbert, a bálványosi kongresszust szervező Kovászna megyei önkormányzat alelnöke úgy vélte, a Dan Tanasă által kirobbantott botrány egyszerre „abszurd és vicces”. „Tanasă azért hozta a kiadványokat Bálványosra, hogy ingyen szétosszák. Nem volt átadási elismervény, mégis feljelentést tett, hogy ezek eltűntek” – magyarázta az abszurd helyzetet lapunknak Grüman. Azt is elmondta,

olyan helyszínelés zajlott, mint egy bűntény esetében, „az európai országok képviselői csak bámultak”.

A megyei tanács alelnöke ugyanakkor hozzátette, a rendőrség végzi a dolgát, minden feljelentés esetén hasonlóképpen kell eljárnia. Grüman Róbert ismételten hangsúlyozta, adott volt a lehetőség, hogy a román politikusok az ülésen vagy a konferencián elmondják, hogy szerintük Románia példaértékűen megoldotta a kisebbségi jogok szavatolását, ám nem éltek ezzel, inkább a „hivatásos provokátorra” bízták, hogy képviselje az álláspontjukat.

{K1}

Dan Tanasă eközben közösségi oldalán azt írta, azért ment Bálványosra, hogy ellensúlyozza a „magyar irredenta propagandát”. Szerinte azért lopták el a kiadványait, hogy a kongresszus tagjai ne tudják meg az igazságot, hiszen

a könyvében éppen arról rántja le a leplet, miként diszkriminálják szisztematikusan a románokat a két, „politikailag az RMDSZ által ellenőrzött megyében”.

„Azokat a kiadványokat, amelyek nem az RMDSZ álláspontját mutatták be, ellopták a szervezők” – állítja a hivatásos feljelentő. Arról is beszámolt, hogy a rendőrség ujjlenyomatot vett tőle és Cătălin Ivan európai parlamenti képviselőtől, hogy őket mint tulajdonosokat kizárják a gyanúsítottak köréből.

Állítása szerint a kiadványokat tartalmazó dobozokat a recepció melletti egyik félreeső helyiségben találták meg, a rendőrök pedig már az elkövetőt is azonosították, aki beismerte tettét, és azt vallotta, egyedül cselekedett, pedig „Tamás Sándor állt a háttérben”. Bejegyzésében felrótta, hogy a szervezők nem kértek tőlük bocsánatot, sőt megvetéssel bántak velük, elmondása szerint egy hölgy a szervezők közül rájuk kiabált, hogy miért ettek az ételükből. Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnöki egyébként korábban nagyfokú intoleranciaként és egyértelmű provokációként jellemezte az ügyet.