Látványos színházi előadásokban lesz részük a Mikházára látogatóknak

Antal Erika 2018. május 30., 18:31

Színes, de szellősebb programot ígér idén Mikházán a csűrszínházi évad. A program szerint idén is megünneplik a gyermeknapot, lesz kiállítás, több színházi előadás, koncert, színjátszó tábor, régészeti nap és gazdanap.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Június elsején, péntek délelőtt 11 órakor, a gyereknap alkalmából ingyenes rendezvénysorozattal, mesejátékkal, táncházzal, egy kolozsvári gyermekkórus fellépésével nyitja meg az idei színházi évadot a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház. A Maros Művészegyüttes Petőfi Sándor: János vitéz című táncszínházi produkciójára várja a kicsiket és hozzátartozóikat, hogy megismerkedjenek a klasszikussá vált mese hőseivel.

A Novák Ferenc „Tata” által rendezett zenés-táncos meseelőadást követően a gyerekeknek lehetőségük lesz arra is, hogy felmenjenek a színpadra, közelebbről is megnézzék a díszleteket, a jelmezeket, elbeszélgessenek az alkotókkal, belebújjanak a sárkány szájába.

{A}

Az együttes azt is elvállalta, hogy a péntek délelőtti előadást megelőzően kitakarítja a csűrszínházat – mondta lapunknak Szélyes Ferenc színművész, a Mikházi Csűrszínházi Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a táncosok és zenészek közül szerdán többen is kimentek Mikházára, és közös erővel takarítottak, előkészítették az előadás helyszínét, hogy megfelelő körülmények között fogadhassák a gyerekeket, családokat.

A mikházi évad kiemelkedő eseménye, mint minden évben, idén is a Csűrszínházi Napok lesznek,

amelyet a hónap legutolsó hétvégéjén, június 29. és július 1. között szerveznek. Az első napon, péntek este 6 órakor az iskolában megnyílik a nyárádmenti alkotók gyűjteményes kiállítása, azt követi 7-től Marosán Csaba Arany János-estje. A továbbiakban a budapesti Nemzeti Színház Szergej Medvejev Fodrásznő című, Viktor Rizsakov rendezte előadásával lép színpadra, majd a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Harag György Társulat közös produkcióját, Dsida Jenő: Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak című előadást láthatja a mikházi közönség Bogdán Zsolt, Kovács Éva és Csutak Réka előadásában. A csíkszeredai Csíki Játékszín Tamási Áron: Csalóka szivárványával vendégszerepel Parászka Miklós rendezésében.

Július 14-én a marosvásárhelyi Rocksulival A kortárs zene napját ünnepelhetik az érdeklődők a Csűrszínházban, 21-én pedig Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című drámája szerepel műsoron. A Soproni Petőfi Színház, a Csavar Színház, a Malom Színház, a Forrás Színház és a Csűrszínház közös produkcióját Pataki András rendezte.

Idén augusztus 11-én

a régészettel ismerkedhetnek az R6 Régészet Napja rendezvény látogatói,

ahol különböző interaktív családi programokra, előadásokra, bemutatókra várnak kicsit és nagyot a szervezők, a Maros Megyei Múzeum munkatársai. Az Artecotur Egyesület idén is megszervezi a diákszínjátszó tábort, amelynek augusztus 20. és 25. között ad otthont a Csűrszínház. Végül szeptember 1-én a szokásos gazdanappal ér véget az évad, ahol a környékbeli kistermelők, gazdálkodók mutatkoznak be, illetve meghívottként fellép a Bekecs Néptáncszínház.