A főtéren kap helyet az erdélyi fejedelem szobra

Simon Virág 2018. május 30., 18:02

Marosvásárhely központjában fog állni a Bethlen Gábor-szobor – döntöttek szerdán a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők.

Fotó: Haáz Vince

Az egész alakos alkotás a Rózsák terén lesz, a Művész mozi szomszédságában kezdődő középső parkban. A szerdán elfogadott határozat nem vonatkozik arra, hogy mikorra várható az erdélyi fejedelem emléke előtt tisztelgő alkotás elkészítése. Az idei városi költségvetésben pénz van jóváhagyva a szobor kiöntetésére és a hely előkészítésére.

{A}

A Bethlen Gábor-szobor helyszínével egyidőben meghatározták az Erdélyi iskola képviselőinek emléket állító szoborcsoport helyszínét is. Bár eredetileg arról volt szó, hogy a Vár mellé helyezik az alkotást, a szerdán elfogadott határozatban a Győzelem tér szerepel. Mint kiderült, a főtér első felében, a Maros pláza után következő kis térre fogják felállítani az alkotást. Ott jelenleg Nicolae Bălcescu szobra áll, ezt el fogják onnan költöztetni, de egyelőre nem tudni, hogy hová. Az Erdélyi iskola-szoborcsoport elkészítéséhez szükséges pénzalapot is a helyi költségvetésből biztosítják.