Munkakonfliktus a marosvásárhelyi reptéren

Simon Virág 2018. május 30., 15:15

A Transilvania Repülőtér alkalmazottait tömörítő szakszervezet bejelentette a munkaügyi hivatalnál, hogy sztrájkba kezdenek, hiszen már egy éve nem sikerült aláírniuk a kollektív munkaszerződést.

Fotó: Haáz Vince

A szakszervezet vezetője György Emil kérte a munkaügyi hivatalt, hogy lépjen közbe és közvetítsen közöttük és a reptér vezetősége között.

A szakszervezet amiatt robbantotta ki a munkakonfliktust, mert 2010-től nem voltak fizetésemelések, és a pótlékokat sem emelték.

A szakszervezeti vezető szerint megvárták, hogy Maros Megye Tanácsa fogadja el az idei költségvetést, és csak azután kérték a fizetésemelést, hogy kiderült, hogy erre lenne pénz. Azt is kérik, hogy kössék meg a kollektív munkaszerződést.

A reptér vezetőségének ajánlatát nem tudjuk elfogadni, ők azt ajánlották, hogy az emelések 23 és 84 lej közöttiek legyenek, olyan körülmények között, hogy majdnem mindenki minimálbéréért, vagy ahhoz közel álló összegért dolgozik. 57 személy érintene a fizetésemelés

– mondta a szakszervezeti vezető.

A Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének Péter Ferenc a Maros Megyei tanács elnöke elmondta, hogy

a szakszervezetiek kérése jogos, de rossz időben fogalmazták meg.

„Elismerjük, hogy a fizetéseket rég nem emeltük meg, de a munkakonfliktus kirobbantásának ideje a lehető legrosszabb. A reptéren dolgozók meg kell, hogy értsék, hogy jelen pillanatban a reptér újraindítása a legfontosabb prioritás, s miután működni fog és nyereséget termel azután lehet szó a bérelésekről”.