Megérkezett Londonba a székely labdarúgó-válogatott

Zátyi Tibor 2018. május 30., 16:15

Tuvalu ellen mutatkozik be csütörtökön kora délután Székelyföld válogatottja a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége által rendezett világbajnokságon Londonban. Huszonkét játékos utazott el a CONIFA eddigi legnagyobb sporteseményére.

Felszállás a repülőre. Komoly célokkal utaztak el a székely futballisták a vébére Fotó: Zátyi Tibor

A csapat gerincét az Észak-Cipruson tavaly megrendezett Európa-bajnokság bronzérmes alakulata adja, hiszen abból a társaságból tizennégyen kaptak helyet a vébére utazó küldöttségben is. Ami az új arcokat illeti, nagyon is örvendetes, hogy a román 1. Ligából is sikerült beválogatni játékosokat, így a Fülöp testvérek, István a Sepsi OSK-ból, valamint Loránd az FC Botoșani-ból is a kerettel tart.

Előbbi kirobbanó formában van, az ő góljainak is köszönhető, hogy a háromszéki gárda megtartotta helyét a romániai elitben. El is utazott Londonba, az első meccstől segíti a válogatottat. Utóbbi egy hosszas sérülés után tért vissza, neki minden bizonnyal jó felkészülés lesz a vébé.

{A}

Loránd megvárja csapata utolsó meccsét is az 1. Ligában (a FC Botoșani szombaton 18.30-kor a Medgyesi Gaz Metant fogadja), így ő csak június 3-án csatlakozik a kerethez.

A szentgyörgyiek legendája, Hadnagy Attila a kezdeti reménykedés ellenére sajnos személyes és családi okok miatt nem tarthat a csapattal.

Többszörös válogatottak és friss csapattagok a keretben

Újdonságként hathat Nagy Barna és Magyari Szilárd (mindkettő FK Csíkszereda) szereplése, ők a 2015-ös debreceni Eb után lesznek újra a keret tagjai. Visszatérő még Hodgyai László (FK), aki egyetemi kötelezettség miatt volt kénytelen kihagyni a tavalyi Eb-t, valamint Gazda József, aki a Kézdivásárhelyi SE-vel 3. ligás osztályozómeccsen szerepelt tavaly.

A Fülöp fivéreken kívül még újoncnak számít Kilyén Szabolcs, Mitra Szilárd (mindketten FK) és Tankó Zsolt (KSE).

Két olyan játékos is bekerült a keretbe, aki eddig az összes nagy tornán szerepelt a székely válogatottban: Szőcs Lorándról (Székelykeresztúri Egyesülés) és Csíki Dénesről (Székelyudvarhelyi FC) van szó. Szőcs tizenötszörös válogatott, és legtöbbször ő vezette csapatkapitányként a székely legényeket, összesen nyolcszor. Csíki a most hiányzó Petru Silionnal karöltve válogatottsági csúcstartó (16 mérkőzés, 2 gól).

{K1}

A behívott játékosok közül a rutint képviseli továbbá Rózsa Árpád (Keresztúr, 12), Gazda József (10/1) és Benkő-Bíró Norbert (FK, 9) is.

Ne feledkezzünk meg Ilyés Róbert játékos-edzőről sem (FK, 5), akit nem is igazán kell bemutatni a fociban jártasoknak. Ott van még Mitra Szilárd is (FK), ő a 2. Ligában alapembere volt a Sepsi OSK-nak, és az első osztály légkörébe is belekóstolt.

Magyarországról csatlakozik a kerethez Kis Szabolcs (Csornai SE, 8), aki több mint kétszáz NB II-es meccset tudhat maga mögött, valamint Csizmadia Csaba (Budafoki MTE, 5) tizenkétszeres magyar válogatott játékos, a székelyek csapatkapitánya.

A válogatott történetének legjobb gólvágói is mindannyian a kerettel tartanak: Szőcs László (Futsal Klub Székelyudvarhely, 9/6), valamint Bajkó Barna és Hodgyai László (mindketten FK és 7/5).

A fiatalos hév sem hiányzik, a következő játékosokban mind-mind nagy potenciál rejlik és fontos láncszemei lesznek a csapatnak: az örökmozgó Csiszer Balázs (FK, 5), aki apró termetét elképesztő munkabírással kompenzálja, Györgyi Arthur (FK, 5), a villámléptű és technikás szélső, Kilyén Szabolcs (FK), a sokra hivatott és sokoldalú védő, valamint a modern középpályás mintapéldánya, Csürös Attila (FK, 7/2).

Megköszönik a támogatást Hargita Megye Tanácsának és a Hargita Megyei Labdarúgó-egyesületnek, amiért az utazási költségek fedezésében segítettek Fotó: Zátyi Tibor

Ami a kapusokat illeti, jelenleg négyes holtverseny van Horvát Adrian, Niczuly Roland, Klein László és Szakáli Botond között, mindannyian 4–4 válogatottsággal rendelkeznek. Londonban viszont egyikük sem lép pályára. Horvát tagja volt a keretnek, ám személyes okok miatt vissza kellett lépnie. Az FK Csíkszeredánál csapattársa, Nagy Barna (3), valamint a fiatal tehetség, Somogyi Pál Csaba (Békéscsaba) készül majd arra, hogy megkeserítse az ellenfelek támadóinak életét.

Négy nap, három meccs

A székelyek a 3-as jelzésű kvartettben első csoportmérkőzésüket romániai idő szerint csütörtökön 14 órától az óceániai szigetország, Tuvalu ellen játsszák, majd a zimbabwei Matabeleland következik (szombat, 14 óra), végül az olasz Padánia (vasárnap, 20 óra) ellen zárnak. Az ellenfelekről kevés információt találni. Tuvalu a vébé előtt két hónappal az anyagi okok miatt visszalépett Kiribati helyét vette át. Legveszélyesebb játékosa a tíz válogatott meccsén nyolcszor eredményes Alopua Petoa, aki kicsiny országa első félhivatásos labdarúgója. A válogatott keretét mind tuvalui első osztályban szereplő játékosok alkotják.

A háborúk és népirtás sújtotta Matabeleland részvétele sokáig kérdéses volt, egy ideig úgy tűnt, hogy a Chagos-szigetek fogja helyettesíteni, ám kemény diplomáciai csatákat követően sikerült eljutniuk Londonba. A csapat felkészítésében a legendás Bruce Grobbelaar is besegít,

aki tizenhárom éven keresztül 440 alkalommal védte a Liverpool kapuját, és 32-szer szerepelt a zimbabwei válogatottban is, hatszor nyert angol bajnokságot, egyszer pedig BEK-et.

Székelyföld harmadik csoportellenfele, Padánia a CONIFA legsikeresebb válogatottja. Megnyerte az előző két Eb-t, az abháziai vébén pedig negyedik lett. Továbbá zsinórban háromszor lett VIVA-világbajnok (a CONIFA elődje). Az észak-olasz régió válogatottjának keretét főleg negyed- és ötödosztályú labdarúgók alkotják. Legnagyobb sztárjuk a 37 éves Marius Stankevicius, aki 65-szörös litván válogatott volt, pályafutása során pedig megfordult a Sampdoria, a Sevilla, a Valencia, a Hannover és a Lazio csapatában is. A válogatottban amúgy korábban megfordult Mario Balotelli öccse, Enock Barwuah, illetve Maurizio Ganz is, aki három éven át az AC Milanban játszott.