Idén sem fogják megnyitni az évek óta nem működő büdösfürdői kezelőközpontot és mofettát

Iszlai Katalin , Kömény Kamilla 2018. június 01., 10:00

Idén sem fogják megnyitni a büdösfürdői kezelőközpontot és mofettát, amely így már közel tíz éve áll kihasználatlanul. A létesítményt ügykezelő csíkszentimrei önkormányzatnál egyetlen érdeklődő sem jelentkezett a mofetta bérlésére.

Értékes létesítmény, mégsem működik. Sokba kerül a beüzemelése és fenntartása Fotó: Gecse Noémi

Továbbra is bizonytalan az évek óta nem működő büdösfürdői kezelőközpont, illetve mofetta sorsa. A korábbi bérlő 2016 végén bontotta fel a csíkszentimrei önkormányzattal 2014-ben megkötött koncessziós szerződést azzal az indokkal, hogy a bonyolult engedélyeztetési és átszervezési folyamatok miatt nem tudja teljesíteni a szerződésbe foglalt vállalásait.

A koncessziós szerződés felbontását követően ismét a szentimrei önkormányzat ügykezelésébe került a büdösfürdői kezelőbázis, de előrelépés azóta sem történt

– tudtuk meg Kencse Elődtől, Csíkszentimre polgármesterétől.

{A}

Segítségre van szükség

A községvezető hétfői érdeklődésünkre elmondta, szerették volna ismét bérbe adni a kezelőközpontot, komoly jelentkező azonban azóta sem került. Mint mondta, egyetlen vállalkozó jelezte szóban a tavaly, hogy nyitott lenne a mofetta bérlésére, de amikor arra kérték, hogy ezt írásban is erősítse meg, többé nem jelentkezett.

Visszatérő problémát jelent az is, hogy pályázati lehetőséggel Büdősfürdő esetében nem tudunk élni, hiszen bár a kezelőközpont turisztikai egységnek minősül, maga a település nem rendelkezik sem helyi, sem nemzeti érdekeltségű turisztikai minősítéssel

– magyarázta a polgármester. Ezt azért jelent problémát, mert

turisztikai egységek fejlesztésére csak olyan települések esetében lehet pályázni, amelyek rendelkeznek turisztikai minősítéssel, Büdösfürdőre azonban nem tudták megszerezni az említett dokumentumot, mivel nincsenek kiépítve az alapelvárásnak minősülő infrastruktúrák (víz-, szennyvízhálózatok, orvosi rendelő stb.) sem.

További problémát jelent, hogy az önkormányzat költségvetéséből nem futja a központ fejlesztésére, így további lehetőségeket kellett keresniük. „Ezért vettük fel a kapcsolatot a megyei tanáccsal, és arra kértük, hogy segítsenek előrelépni. Nyitottak arra, hogy segítsenek, és már folynak a tárgyalások, egyelőre azonban keressük a törvényes megoldást ennek lebonyolítására. Az azonban már biztos, hogy

idén sem fog megnyitni a kezelőközpont.

Mindenképpen azt szeretnénk, hogy sikerüljön elindítani, ezért ha a megyei tanáccsal nem sikerül megegyezni, ismét kiírjuk a bérbeadására vonatkozó versenytárgyalást, hátha kerül érdeklődő” – emelte ki a polgármester. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megerősítette, hogy nyitottak a polgármesteri hivatal kérése iránt, hiszen a mofetta újjáépítését is a megyei tanács finanszírozta, majd átadták az önkormányzatnak. Hozzátette, a további segítség nyújtása nagyon összetett és bonyolult a kusza törvénykezés miatt, de dolgoznak az ügyön, és keresik a megoldást.

Az előzményekről
Mint arról korábban több ízben is beszámoltunk, Büdösfürdő egyik legjobb mofettája 2009 óta áll kihasználatlanul egy elkezdett újjáépítés miatt. Csíkszentimre önkormányzata 2012 júliusa végén vette át a büdösfürdői mofetta félkész létesítményét Hargita Megye Tanácsától, amely az addigi munkálatokat támogatta. A kezelőközpontként megálmodott fürdőépület és mofetta akkorra külsőleg elkészült, viszont belső tere nem volt megfelelően kialakítva. A hátralevő munkálatok befejezése több mint 200 ezer euróba került volna, és mivel a községnek nem állt rendelkezésére ennyi pénz, úgy döntött, a létesítményt koncesszióba adja. Egy hosszas bérbeadási procedúra után végül 2014-ben sikerült 40 évre haszonbérbe adnia a létesítményt az egyetlen jelentkezőnek. A szerződés értelmében a vállalkozónak mintegy három év állt volna rendelkezésére, hogy beindítsa az oda tervezett kezelőközpontot, de mint kiderült, ennek a feltételnek nem tudott eleget tenni, ezért egyoldalúan felbontotta a szerződést. Mivel a problémára azóta sem találtak megoldást, a létesítmény továbbra is kihasználatlanul áll.