Vetélkedőt tartottak Mátyás király életéről, uralkodásáról

Pethő Melánia 2018. május 24., 20:27

Miként hatott Mátyás király uralkodása a magyar kultúrára? – e tág témakörben szervezett vetélkedőt a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ a Gyergyói-medence általános iskolás diákjai számára.

Nyolc iskola, egyenként háromfős csapata mérte össze tudását a vetélkedőn Fotó: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ

A megmérettetésre, amelyet a szárhegyi művelődési házban tartottak, a vidék nyolc általános iskolája nevezett be, egyenként háromfős csapatokkal.

Gyergyószentmiklósról a Kós Károly, a Vaskertes és a Fogarasy Mihály iskola vett részt egy-egy csapattal, Ditróból a Siklódi Lőrinc, Alalfaluból a Sövér Elek Iskolaközpont, Csomafalváról a Köllő Miklós iskola nevezett be, versenybe szállt továbbá az orotvai általános iskola és a szárhegyi Bethlen Gábor iskola csapata is.

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a hét témakörben csoportosított kérdéseket, hogy azok által a diákok minél átfogóbban tudják összegezni Mátyás király uralkodásának hatásait. Hogy minden kérdésre helyesen válaszolhassanak,

felkészültek kellett legyenek Mátyás király uralkodásának történelmi vonatkozásaiból, családi életéből, pénzügyi és államigazgatási reformjaiból.

Ismerniük kellett továbbá, hogy Mátyás uralkodásának milyen hatása volt a kultúrára, az irodalomra és a művészetekre, kérdéseket kaptak a király híres könyvtárára vonatkozóan is.

Mátyás királyról szóló népmesék képezték egy következő témakör alapját, és voltak kérdések, amelyek a magyar gasztronómiai kultúrában bekövetkezett változásokra vonatkoztak.

A szoros küzdelmet hozó vetélkedőn a legjobbnak a csomafalvi iskola csapata bizonyult, második helyen az orotvai diákok csapata végzett, harmadik legjobbként pedig a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola csapatát díjazták a szervezők a szakmai zsűri értékelése alapján.