Árván maradt gyerekekről kell gondoskodni

Simon Virág 2018. május 24., 15:22

Szociális ankétokat készítenek Balavásáron, hogy felmérjék, kire bízhatják azokat a kiskorúakat, akiknek anyja és apja is meghalt a Magyarországon kedden délután történt balesetben. Kilenc felnőtt mellett egy magzat is életét vesztette a szörnyű ütközés következtében.

Drámai felvételek a baleset helyszínéről Fotó: Police.hu

A Pest megyei Ceglédbercel közelében kedden délután történt közúti balesetben kilenc ember halt meg, hét férfi és két nő, valamennyien egy Maros megyei rendszámú kisbuszban utaztak. A tragédia akkor következett be, amikor a kisbusz előzésbe kezdett, és a szemközti sávban frontálisan ütközött egy szemből közlekedő homokszállító teherautóval.

Megrendült az egész közösség

A balesetben elhunyt személyek egy része Mikefalva községhez tartozott, désfalviak és felsőkápolnásiak. Székely László mikefalvi polgármester lapcsaládunknak nyilatkozva elmondta, szerda délelőtt meglátogatta az érintett családokat. Az egyik családban két fiútestvér halt meg, illetve az egyiknek a felesége is. Az apjuk, aki szintén Szlovéniában dolgozott, kisautóval utazott, és a balesetet megelőző órákban ért épségben haza.

Nagyon nagy tragédia, egy családból három személyt veszítettek el. A nagyszülőkre maradt a három gyermek, eddig is a nagymama vigyázott rájuk, amikor a szülők külföldön dolgoztak.

„A másik családból, akik szintén az öregekkel laktak, megmaradt a feleség, ő nem volt elutazva, ott is vannak gyermekek. Egy másik család, akiknél épp most vagyok, az a gépkocsivezető családja. Az elhunyt sofőr testvére és felesége már a balesetet követően kiutazott Magyarországra, az idős szülők vannak itthon. Nagyon megrendítette ez a tragédia az egész közösséget, de különösen a két falut, ahonnan származnak, Désfalvát és Kápolnát” – mondta a községvezető.

{A}

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy már szerda reggel felvette a kapcsolatot a biztosítótársasággal, mert a gépkocsira és az utasokra is biztosítást kötöttek, és a társaságtól azt mondták, hogy fizetik az elhunytak hazaszállításával és temetésével járó költségeket. Székely László tudatta, hogy

Mikefalva község szintjén 300–400 személy dogozik külföldön rövidebb, hosszabb ideig. Általában mezőgazdasági munkára mennek, kinek milyen szerencséje van, hetekre vagy hónapokra, és abból tartják el itthon maradt családjaikat.

Helyben nincs nagyon munkalehetőség, és a 12 kilométerre lévő Dicsőszentmártonban sem sok.

Mi lesz a gyermekekkel?

Az áldozatok egy része a Balavásár községhez tartozó egrestői volt. Többek között egy élettársi kapcsolatban élő férfi és nő hunyt el, maguk mögött hagyva hat gyermeket, és az asszony terhes volt. A másik elhunyt férfi után özvegyen maradt a felesége és árván két gyermeke.

{K1}

Sagyebó István, Balavásár polgármestere érdeklődésünkre elmondta, noha hivatalos értesítést nem kaptak a balesetben elhunytak kilétéről, a lakosok szóltak nekik, hogy egrestőiekről van szó. A községvezetőtől megtudtuk, a községháza szociális munkása kiszállt a helyszínre, hogy ellenőrizze, kivel vannak az árván maradt gyermekek, és elkészítse a szükséges helyszíni felmérést, a szociális ankétot. Sagyebó István fontosnak tartotta kiemelni, hogy

odafigyelnek a kiskorúakra, és amennyiben szükséges, a gyermekjogvédelemmel közösen intézkednek.

A balavásári polgármester is elmondta, hogy a községből ugyancsak nagyon sokan dolgoznak külföldön, általában mezőgazdasági munkát végeznek, és az ott szerzett jövedelemmel tartják el itthon maradt családjaikat.

A Maros megyei prefektúrán sürgősségi csoportot hoztak létre, amelynek tagjai Nagy Zsigmond alprefektus mellett szociális munkások és pszichológusok. A csoport tagjai egyeztettek az érintett községek polgármesterivel, illetve a tanfelügyelőség képviselőivel, és közösen fognak dönteni az árván maradt kiskorúak soráról.