Aszfaltoznak, tömörítenek, sáncokat betonoznak Delne, Pálfalva és Csomortán között

Kovács Attila 2018. május 24., 09:21

Az ütemtervnek megfelelően halad a munka, ősszel be is fejezik a Csíkdelnét Pálfalvával és Csomortánnal, illetve Csíkszeredával összekötő 123E jelzésű megyei út felújítását.

Három települést is összeköt Csíkszeredával a felújítás alatt levő megyei út Fotó: Gecse Noémi

Tavaly ősszel már Delnétől, a 12A jelzésű országúthoz történő csatlakozástól majdnem Pálfalva felső végéig elterítették az alapozás után az első aszfaltréteget a korábban csak részben aszfaltozott, sokat javított megyei úton.

A munka folytatódik, a napokban az útvonalat végigjárva azt láttuk, hogy Pálfalva és Csomortán között aszfaltozáshoz készítették elő az úttestet, Pálfalván és Delnén az út szélén kialakított és lefödött, betonozott sáncok véglegesítését, kapubejáratok kialakítását végezték, máshol pedig átereszek elhelyezésével dolgoztak a kivitelező cég alkalmazottai és munkagépei.

{A}

Mint Buzogány Károly, az útfelújítást végző csíkszeredai ING Service Kft. igazgatója tájékoztatott,

megfelelő ütemben halad a munka, az előírt határidőre be is fejezik.

Ezt erősítette meg kérdésünkre Borboly Csaba, felújítást megrendelő Hargita Megye Tanácsa elnöke is, aki szerint noha felmerültek kisebb-nagyobb problémák, ezek nem hátráltatják jelentősen a kivitelezést.

Fotó: Gecse Noémi

„Néhány vízakna és kapubejárat okoz kisebb gondot, ezekre keressük a megoldásokat. Hamarosan újabb réteg aszfaltot terítenek le. Csomortán és Pálfalva között kötőréteg leterítése következik, majd Delne, Pálfalva, Csomortán és Csíkszereda között kopóréteget kell húzzanak 4,4 kilométeren. A vízelvezetést, az árkok és átereszek kialakítását pedig még be kell fejezni, valamint a háztartások udvarainak bejáratait is. Jól haladnak a munkálatok, a cég jól dolgozik és megbízott kollégámmal együtt folyamatosan tartjuk a kapcsolatot úgy a kivitelezővel, mint a lakókkal a felmerülő problémák orvoslására. A beruházás kivitelezési ideje 12 hónap, vagyis novemberre kell elkészülnie” – közölte Borboly.

Leküzdött akadályok

Nem volt egyszerű eljutni idáig, az út felújítását először még 2014. novemberében elkezdték, de hamar le kellett állni, mert a lakók kifogásolták, hogy az úttest az alapozás után magasabb lett, mint korábban, az esővíz pedig befolyik a kertekbe, udvarokba, eláztatva a pincéket is. A megyei önkormányzat által kért tervmódosítások a következő évben sem készültek el, így 2016-ban szerződést bontottak a kivitelezővel, egy Ploieşti-i céggel, amely emiatt perelt, de a Hargita Megyei Törvényszék a megyei tanácsnak adott igazat. Később módosították a kiviteli tervet a megfelelő vízelvezetést biztosítása érdekében, valamint, hogy bizonyos szakaszokon megmaradjon a karbantartási munkálatok nyomán kialakult útmagasság. Tavaly kapott megbízást a csíkszeredai cég a felújítás elvégzésére, a szerződés értéke 5,2 millió lej volt áfával együtt. Tavaly augusztusban kezdtek el dolgozni, most folytatják.