Helyi termékeket forgalmazó boltot nyitottak Székelyudvarhelyen

Dósa Ildikó 2018. május 23., 19:00

Napi szinten hozzáférhetőek a helyi termékek Székelyudvarhelyen szerdától, miután takaros kis boltot nyitottak a II. Rákóczi Ferenc utcában.

Fotó: Barabás Ákos

Új üzletet nyitottak szerdán Székelyudvarhelyen a II. Rákóczi Ferenc utca 15 szám alatt. A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló boltban a Székelyudvarhely hetven kilométeres körzetében termelt, illetve előállított zöldséget, gyümölcsöt, pékipari terméket, teát, fűszert, lekvárt, szörpöt, bort, pálinkát, hús- és tejterméket, illetve kézműves terméket értékesítik.

Fotó: Barabás Ákos

A bolt lényege, hogy ne csak keddenként vagy a hó végi vásárokon, hanem naponta hozzá lehessen jutni a helyi termékekhez, ugyanakkor állandó értékesítési felületet biztosítson a termelőknek.

{A}

Közösségi érzés

A bolt megnyitása előtt 38 kis- és nagytermelővel folytattak tárgyalásokat, közülük a nyitáskor húsznak a termékeivel találkozhattak a vásárlók, a kínálat pedig folyamatosan bővül.

A helyi termelőkkel megegyezve a boltban piaci áron lehet hozzájutni az idényzöldségekhez, ültetési szezonban akár palántákhoz is.

Fotó: Barabás Ákos

„Mindent személyesen ellenőriztünk. Megnéztük hol, milyen körülmények között termelnek, illetve állítják elő a termékeket, hogy néz ki a feldolgozó, milyen tartósítószereket használnak és milyen mennyiségben, rendelkeznek-e engedéllyel. Ugyanakkor segítünk azoknak, akiknek még hiányzik az engedélyük” – mondta lapunknak Szotyori Annamária projektmenedzser. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy lényegében

nem csupán terméket adnak el, hanem egy közösségi érzést is, hiszen a vásárló és a termelő között folyamatos kapcsolat alakul ki. Hamarosan indul a webshop is, így még könnyebbé és személyre szabottabbá válik a vásárlás.

Fotó: Barabás Ákos

Nyitvatartás
A bolt hétköznapokon 9 és 16 óra között, szombaton 9 és 14 óra között tart nyitva. Minden hónap utolsó szombatján zárva lesz, ekkor a Márton Áron téren, a havi vásáron található meg a termékek jó része.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos