Dan Tanasă kizárná a székely válogatott focistáit mindenféle román bajnokságból

Zátyi Tibor 2018. május 23., 11:37

Több romániai médiaorgánum is beszámolt arról, hogy Székelyföld labdarúgó-válogatottja részt vesz a jövő héten kezdődő londoni CONIFA-világbajnokságon.

Fotó: Antena3

A legtöbb helyen objektíven tudósítanak, kiemelve, hogy a keret tagjai az 1. Ligában szereplő Fülöp testvérek, István (Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK) és Loránd (FC Botoșani), illetve azt, hogy a Bukaresti Rapid és a Brassói FC korábbi középpályása, Ilyés Róbert a válogatott edző-játékosa.

Az Antena3 bővebben számolt be a témáról, megemlítették, hogy Londonban szerény kapacitású, legfeljebb háromezer férőhelyes stadionokban rendezik a mérkőzéseket. Megkeresték Dan Tanasăt, a magyarellenességéről ismert bloggert, újságírót is.

{A}

„Első ránézésre ártalmatlan projektnek tűnhet, azonban ha valaki jobban meg szeretné érteni, rájön arra, hogy sokkal komplexebb dologról van itt szó. Ez a válogatott egy hatalmas marketingkampány részét képezi. Ne felejtsük el, hogy Székelyföldnek van saját kerékpáros körversenye, van székely népviselet, van székely családok napja, van székely ízű étel is.

Mindez azért van, hogy népszerűsítsék az irredenta, autonóm ötletet.

Sajnos továbbra is hiányzik a bukaresti hatóságok közbelépése.

Romániának minden érdeke megvan, hogy a válogatottban szereplő játékosokat kizárja az összes bajnokságból.

Megismétlem, nem véletlen ez, a székely válogatott egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén” – nyilatkozta élőben az Antena 3 hírtelevíziónak Dan Tanasă. A sajtóban megjelent cikkekhez írt kommentekből saját lelki nyugalmunk érdekében inkább nem csemegéztünk.

A B1 Televízión a Radu Buzăianu és Răzvan Zamfir vezette Bună, România! című beszélgetős műsorban szólaltatták meg ugyancsak élőben a téma „specialistáját”. Tanasă az Antena3-nak adott nyilatkozatához hasonlóan beszélt, hangsúlyozva, hogy a válogatott annak a propagandakampánynak a része, amely Székelyföld létezését erősíti. Buzăianu műsorvezető felhozta a katalán hasonlatot, ám hamar egyezségre jutottak, hogy Székelyföld válogatottja a sporton keresztül történő autonomista propaganda egyik eszköze.

A válogatott edző-játékosát is meg akarták szólaltatni, ám nem érték el telefonon. A két műsorvezető nem tudta eldönteni, hogy Ilyés Róbert a Bukaresti Rapid vagy a Bukaresti Dinamo játékosa volt korábban, illetve azt sem, hogy székely származású-e, esetleg külföldi. Zamfir gúnyosan felsorolta a vébé mezőnyét, Tibetnél pedig kacagásban törtek ki, végül mindhárman megegyeztek abban, hogy Székelyföld nem létezik.
Mi focizunk, nem politizálunk

Székelyföld válogatottjának elnöke, Wenczel Kristóf megkeresésünkre elmondta, hogy a CONIFA-nál továbbra sem a politizálás a cél, hanem a foci. „Mi nem választunk királyt, nem veszünk részt az autonómiavitában és az űrkutatásban sem, mi egyszerűen focizunk. Semmilyen politikai tevékenységünk és ambíciónk nincsen. Nem értem, hogy miért épp Tanasăt szólaltatták meg, ez egy focicsapat, ami nem tetszik neki. Nagyon remélem, hogy szurkolónk lesz, és örülni fog a sikereinknek. Én semmilyen formában nem akarok vitatkozni vele, mi futballban dolgozunk, azt szervezzük, nem a politikát. Nem értem azt sem, hogy ha valami információra van szükségük, minket miért nem szólaltatnak meg, hiszen az lenne a normális. Ha mi sikeresek vagyunk, az Románia sikere is. Drukkolok annak, hogy drukkoljon nekünk” – nyilatkozta Wenczel Kristóf.