Kis tehetségek vetélkedője Marosvásárhelyen

Hajnal Csilla (R) 2018. május 22., 13:06

Az óvodások mesemondó- és népdalvetélkedőjének Maros megyei szakaszát szerdán szervezik meg Marosvásárhelyen. Ez egyben az utolsó fordulója is a vetélkedőknek, hiszen öt-hat évesekről lévén szó, nincs országos forduló.

Fotó: Haáz Vince

Az iskola „előszobájának” tekintett óvodás évek fontos szerepet játszanak a gyermek fejlődési-nevelési folyamatában, illetve szocializációja szempontjából. Az öt-hat éves magyar óvodásoknak szervezett népi gyerekjátékok, szavaló- és gyerekdalvetélkedők, illetve mesemondó és népdalversenyek pedig néphagyományaink ápolására is felhívják a figyelmet.

{A}

Szerdán, május 23-án szervezik meg Marosvásárhelyen az óvodások mesemondó- és népdalvetélkedőjének megyei szakaszát. Május 11-én Nyárádszeredában szervezték meg a népi gyerekjátékok megyei szakaszát, amelyen Maros megye legleleményesebb óvodásai vehettek részt. Csürtörtökön, május 17-én pedig a szavaló- és gyerekdalvetélkedő megyei szakaszán fellépő gyerekeket hallgathattuk meg a marosvásárhelyi Ariel Bábszínházban, ahol erre az időre szerepet cserélhetett óvodás és óvónő.

Kisgyerekeknek beöltözött pedagógusok biztatták a szavaló és daloló ovisokat, akik komoly felnőttek módjára álltak mikrofon elé, és szorongásukat legyőzve adták elő a megtanult kortárs verseket, dalokat. A kis tehetségek versenyén 19 gyerek szavalt vagy énekelt a megye számos óvodájából – a marosvásárhelyi Manpel, Református, Csodavilág, Méhecske, Kerekerdő, Szentjánosbogár napközikből, illetve a körtvélyfájai, a nyárádszentlászlói, a harcói, a kendi, a fickói,a sármási, a magyarkirályfalvi, a jobbágytelki óvodákból, a ludasi Varázslatos házikó óvodából, illetve a dicsőszentmártoni 4-es számú napköziből, a szovátai 2-es számú és a segesvári 2-es számú napközikből– tudtuk meg az egyik szervező óvónőtől, Török Fazakas Katalin Csillától.

Fotó: Haáz Vince

A négytagú zsűri – Haller Katalin szaktanfelügyelő, Kovács Júlia nyugdíjazott, volt szaktanfelügyelő, illetve Boér Izabella és Kali Barabási Hajnalka óvónők – minden fellépőt egyformán értékelt, és mivel nincs több forduló, ezért mindenki első helyezést ért el.

Török Fazakas Katalin Csilla elmondta, az óvodás szempontjából azért fontos egy-egy ilyen vetélkedő, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a színpaddal, a közönség előtti szerepléssel, illetve néphagyományaink és a magyar kultúra ápolásának fontosságát közvetítik ezáltal. Különösen fontos szempont ez figyelembe véve, hogy évente szűnnek meg magyar óvodás csoportok a megyében. A szervező óvónők a vetélkedőkre való készülődés és felkészítés során igazi közösséggé kovácsolódtak – tette hozzá a pedagógus.