Egyelőre nem vehetik célba a település határában naponta felbukkanó medvét

Széchely István 2018. május 22., 09:21

Nem kapott még jóváhagyást a Homoródremetén gyerekre támadó medve kilövésére a Nagy-Küküllő Vadásztársaság, noha a több mint két hete történt eset után azonnali kilövési engedélyért folyamodtak a környezetvédelmi minisztériumhoz.

Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

„Ez a sürgősség Romániában. Két hete elmúlt, hogy az eset történt, mit gondolnak, meddig ül ott az a problémás medve?!” – fakadt ki Mărmureanu-Bíró Leonárd, a vadásztársaság igazgatója az kilövési engedély hiánya miatt.

A Szent Anna-tónál történt pénteki medvetámadás után Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke arról adott ki közleményt, illetve tett közzé bejegyzést a Facebookon, hogy a szakminisztérium képviselőitől megtudta, aznap kiadták az engedélyt a homoródremetei problémás medve kilövésére. „Most már a helyi vadásztársaságon a sor!” – zárta a bejegyzést Borboly.

A vadásztársasághoz azonban nem érkezett jóváhagyás.

{K1}

Az igazgató hétfőn elmondta, ők is a sajtóból értesültek a megyei tanács elnökének a bejelentéséről, azóta próbálják elérni a minisztérium illetékeseit, de nem tudták kideríteni, kiadta-e a szaktárca a jóváhagyást.

Azt mondták sürgősséggel, huszonnégy órán belül megadják, de nekünk a kezünk még mindig meg van kötve. Ha mi nem oldjuk meg a problémát és Isten ments, holnap megint valakit megfog, akkor mi vagyunk a közvetlen hibások

– fogalmazott a vadásztársaság igazgatója. Mărmureanu-Bíró Leonárd arról tájékoztatott, hogy

a medve a homoródremetei támadás óta minden nap feltűnik a környéken,

ami részben jó, mert így ki tudják lőni, ha megkapják az engedélyt, de nem tudják ott tartani a nagyvadat, és a késlekedés eredménye az lehet, hogy a medve máshol néz élelem után, és nem fogják megtalálni. Arra gondolni sem mernek, hogy időközben újból emberre támadhat – mondta az igazgató. Ők a problémát akarják megoldani, nem kereskedni akarnak az engedéllyel, a vadásztársaság vadőrei lövik majd ki a vadat – hangsúlyozta, kérdésünkre azt is hozzáfűzve, hogy nem egy kapitális példány, tehát

nem egy ideális trófeaállat a problémás medve, hanem csak egy 100–120 kilós, 4-6 éves egyed.

{K2}