Bővült az Emlékezés Erdeje

Bíró Blanka 2018. május 21., 18:17

Nyolc kopjafával bővült Eresztevényben, a Gábor Áron síremlékénél található Emlékezés Erdeje, amelyben jelenleg már 51 kopjafa áll.

Fotó: Kocsis B. János

A négy történelmi egyház, valamint gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus püspök, gróf Széchenyi István, az MTA alapítója és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője emlékére állítottak kopjafát, továbbá egyet a Tornai várhoz tartozó települések XX. századi szenvedéseiért, áldozataiért.

Mind a nyolc kopjafát Balázs Antal nyugalmazott tanító faragta.

{A}

Fotó: Kocsis B. János

Fotó: Kocsis B. János

Az Emlékezés Erdejét a 2014-es emlékévben a Gábor Áron Ünnepet Rendező Bizottság kezdeményezte a székely nemzet hőse születésének 200. évfordulóján. Pünkösdvasárnap Szabó Lajos címzetes kanonok, esperes, Koszta István evangélikus lelkész, Balogh Zoltán, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese és Kovács István unitárius lelkész, valamint Györgyi Zsolt maksai református lelkész mondott áldást a négy történelmi egyház tiszteletére állított kopjafára.

Fotó: Kocsis B. János

Ez a négy kopjafa közel azonos faragvány, formájuk a templomot és tornyát idézi, mondta Balázs Antal fafaragó. A Semmelweis és a Széchenyi kopjafa gömbben végződik, mert az a tudós ember jele, magyarázta. Az Emlékezés Erdejében nemcsak háromszéki, erdélyi, de magyarországi települések, civil szervezetek is állítottak kopjafát, tavaly felvidéki, idén kárpátaljai települések emlékére is helyeztek el kopjafát – mondta el Váry O. Péter újságíró, aki a Gábor Áron Ünnepet Rendező Bizottság elnökeként kezdeményezte az Emlékezés Erdejét.