Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács látogatóban a Petry Bisztróban (x)

2018. május 21., 12:15

Ambrus György, a magyar Gasztronómia nagykövete, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács. Jelenleg a jövő szakácsgenerációjának tanítja a szakmát. A Petry Grill&Wine Bisztróban tett látogatása során beszélgettünk vele.

Fotó: Petry Bisztró

– Miért választotta a szakács szakmát?

– Ez számomra nem csupán egy mesterség, hanem egyben az életem. Szeptemberben lesz 37 éve, hogy erre a pályára léptem. Édesanyám kiválóan főz, hiába van kisujjamban a szakma, leutánozni sem tudom azt, amit ő készít. Ennyi év után is azt tudom mondani, hogy olyan töltöttkáposztát és lekváros kiflit amilyet ő, senki más nem készít. Az otthon megtapasztalt, megélt ételkészítés hagyománya, az étel tisztelete döntő szerepet játszott abban, hogy szakács lettem. Sok év után megfogalmazódott bennem, hogy ez nem is egy szakma, hanem egy művészet. Elhivatottan dolgozom a magyar gasztronómiát jellemző ízvilág megőrzéséért. Ameddig egy kis ereje és elhivatottsága van az embernek, és ameddig nem munkának, hanem örömnek tekinti azt, amivel nap mint nap foglalkozik, addig érdemes ezen az úton haladni.

– Mi volt szakmai életében a legnagyon kihívás?

– A legnagyobb kihívás számomra az, hogy mindennap meg kell felelni szakmailag, minden egyes nap olyan ételt kell a vendégek elé tenni, amit én magam is szívesen fogyasztok el. Minden alkalommal, amikor a felszolgálok visszahozzák a konyhára a tányérokat megnézem, hogy mi maradt a tányéron. Ez tükrözi, hogy mennyire sikerült megfelelni.

Fotó: Petry Bisztró

– Mi volt pályája egyik eddigi csúcspontja?

– Pályám egyik csúcspontja az a 2008-as erfurti Szakács-Cukrász Olimpia volt, ahonnan a magyarországi Békés megye 9 fős csapatának valamennyi tagja éremmel a nyakában tért haza. Én ezen az olimpián aranyérmet kaptam.

– Ön hogyan látja, van-e esélye a Petry Bisztrónak elnyerni a Michelin-Csillagot?

– Én azt gondolom, hogy reális esélye van a bisztrónak erre a rangos kitüntetésre. Michelin-Csillagot, az étkezést, mint művészetet tekintő éttermek kapnak, illetve olyan vendéglők, ahol a hagyományos ízeket öltöztetik új köntösbe, valamint helyi és szezonális alapanyagokat részesítik előnyben, mint ahogy teszi ezt a Petry Bisztró.

Fotó: Petry Bisztró

– Mi a véleménye a Petry Bisztró Grill&Wine étteremről?

– Sok finomságot megkóstoltam ma a bisztró étlapjáról. Szép tálalás, kiváló ízvilág, meleg tányér, olyan kiszolgáló személyzet, aki ismeri az ételt és tudja, hogy mit hoz a vendég elé, ez nagyon fontos. Szeretnék gratulálni a főszakácsnak és egyben az egész csapatnak. A Petry Bisztró jó úton halad a Michelin-Csillag fele.

(X)