És akkor hogyan lesz hétköznapi valóság a milliónyi aláírásból?

Barabás Hajnal 2018. május 20., 12:05

Főcímek között hozták az erdélyi – és nem csak – médiaorgánumok, hogy határidőre kigyűltek az aláírások a Minority SafePack polgári kezdeményezésre. De most jogosan tevődik fel a kérdés: hogyan lesz mindebből jogszerű valóság?

Aláírások dobozokban. Súlyuk van. Archív Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Korodi Attila parlamenti képviselő házigazdaként fogadta Vincze Lórántot, a FUEN elnökét, valamint a média képviselőit a csíkszeredai sajtóreggelin, amelyen jelen volt Tánczos Barna szenátor is. A kötetlen beszélgetés témája a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmére indított mozgalom, a Minority SafePack kezdeményezés eredményének bemutatása volt. Korodi elmondta, miután közel 1,3 millió támogatói aláírást sikerült összegyűjteni Európa több államában, arról is kell beszélni, hogy melyek lesznek a következő lépések.

A javaslatok váljanak jogszabállyá

Vincze Lóránt a téma kapcsán úgy vélte, a tömeges támogatás egyfajta megerősítést és demokratikus legitimitást ad annak, amit kérnek, de ezzel együtt felelősséget is ró a szervezetükre, hiszen

a Minority SafePack kilenc pontjában megfogalmazott javaslatokat az aláírók szeretnék a jogalkotásban, a valóságban is viszontlátni.

„A FUEN civil szervezetként intézményesen ennyit tehetett, hogy összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, ezeket azonban még hitelesíttetni kell. Erre három hónapjuk van a tagállamoknak, majd az általuk kiadott igazolásokat a FUEN szeptemberben az Európai Bizottsághoz nyújtja be. Ezután

az Európai Bizottságon múlik, hogyan lép, milyen kapcsolatot keres a kezdeményezőkkel, milyen menetrend szerint szervez közmeghallgatást az Európai Parlamentben, hogy fog kinézni az a határozat, amelyet majd hozni fog a Minority SafePack további sorsával és a jogalkotással kapcsolatban”

– sorolta a szervezet vezetője. Hozzátette, a lobbi eszközeit továbbra is bevetik, és azon lesznek, hogy a tagállamok fővárosaiban a kormányokat, parlamenteket is meggyőzzék arról, támogassák az őshonos kisebbségek védelmét célzó kezdeményezést, illetve az erről szóló jogalkotást.

Székelyudvarhely központjában is gyűjtötték a szignókat. Archív Fotó: Barabás Ákos

Az Európai Bizottság térfelén lesz a labda

„A munka súlypontja tehát áttevődik az Európai Bizottsághoz, hiszen a javaslatokat ők fogalmazzák meg, aztán majd az Európai Parlamentbe, ahol arra kell vigyázni, hogy ennek a javaslatcsomagnak a súlya, az értéke ne változzon a különböző behatások miatt” – magyarázta Vincze. Hozzátette,

hinni akarnak abban, hogy a javaslataikat jogszabályokra váltják.

„Mi azon dolgozunk, hogy előkészítsük ezeket a jogszabályokat, a kilencpontos javaslatcsomagot ki fogjuk dolgozni részletesebben egy szakértői csoporttal, európai uniós kisebbségjogi szakértőkkel. Ugyanakkor egy részletes bevezetőt is írunk, hogy nemcsak a kilenc pontra irányulnak a felvetéseink, hanem

el szeretnénk jutni lépésenként egy európai uniós kisebbségvédelmi keretszabályozás megteremtéséhez is, ami garantálja, hogy a tagállamok számára kötelező normák jönnek létre a kisebbségek védelmére”

– fogalmazott a FUEN elnöke.

{A}

A kezdeményezésről

A Minority SafePack egy 2013-as polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy jogalkotásra bírja az Európai Uniót az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének érdekében. A minority-safepack.eu oldalon részletesebben lehet olvasni a mozgalomról.