Magyarországi zarándokra támadt a medve a Szent Anna-tónál

Székelyhon 2018. május 18., 19:02

Magyarországi zarándokot támadt meg a medve a Szent Anna-tónál pénteken, az áldozatot Csíkszentmihály polgármestere vitte be a kórházba. Amíg a turistát ellátták, a Hargita megyei önkormányzat elnöke és a polgármester Facebookon jelentkezett be, elmesélni a történteket.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban látták el a medvetámadás áldozatát Fotó: Borboly Csaba Facebook-oldala

Egy magyarországi turistára támadt rá a medve a Szent Anna-tónál péntek délután – jelentkezett be az információval Facebook-oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Mellette volt Csíkszentmihály község polgármestere, Izsák-Székely Lóránt pedig elmondta, hogy őt a zarándokcsoport fogadója értesítette a támadásról. Mint a községvezető tudatta,

a támadás áldozata a barátnőjével egy picit távolabb ment a turistacsoporttól, amikor hátulról rátámadt a medve: földre vitte a nőt, és megharapta a combját.

Ekkor a többiek kiabálni kezdtek, bottal próbálták elkergetni a medvét, amely egy ideig arrébb is vonult, aztán újra a turisták felé szaladt, akik végül a buszba menekültek fel.

A turistacsoporttal volt egy orvos is, ő közvetlenül a támadás után részesítette elsősegélyben az áldozatot, akit aztán a csíkszeredai kórházban láttak el.

{A}

Mint a megyei önkormányzat elnöke tudatta, az illetékes vadásztársulással egyeztetve kiderült, a héten immár harmadjára támadt emberre a szóban forgó medve, korábban egy lányt és egy férfit sebesített meg könnyebben a karmaival.

Borboly Csaba a péntek délutáni támadást követően újfent a környezetvédelmi minisztériumhoz fordult, ahol tudatták, éppen pénteken adták a kilövési engedélyt arra a medvére, amely nemrég egy homoródremetei kisfiút sebesített meg.

{K1}

A kórház sürgősségi betegellátó osztályának vezető orvosa, dr. Kacsó Jolán az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a turista állapota jó, két kisebb sérülése van egyik combján. A sürgősségi osztályról az ellátást követően a fertőzőosztályra vitték az áldozatot.

A Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp természetvédelmi terület őrzője, Gavril Hădâmbaş szerint a zarándokra támadt medvét jól ismerik a környéken. Kétéves, játékos, de ha közel mennek hozzá, nyugtalanná válik.

„Úgy értesültem a helyszínen lévő emberektől, hogy el akarta venni a nő kezéből a táskáját, és mivel ő nem adta oda, megharapta. (...) A medvét Sanyikának hívják, kétéves, és nagyon játékos, általában játszani akar, de az emberek nem értik meg, hogy nem szabad közel menniük hozzá, és próbálnak szelfit készíteni vele. (...) Egymagában lévő emberre soha nem támad rá, csak oda megy, ahol embercsoportot lát” – magyarázta. Hozzátette, a figyelmeztető táblák ellenére az emberek sokszor etetik az állatot. „Úgy viselkednek vele, mintha őzike lenne, nem pedig medve, amely veszélyt jelenthet rájuk” – mondta.

Gavril Hădâmbaş ugyanakkor rámutatott, a problémák elkerülése érdekében kérte a környezetvédelmi ügynökségtől a medve áthelyezését.