Akik huszár egyenruhában lovagolnak Csíksomlyóra

Gergely Imre 2018. május 18., 14:49

1999-ben tették meg először lóháton a gyergyószentmiklósi Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület huszárjai a Csíksomlyóra vezető utat, és azóta egy év sem maradt ki, mindig ott vannak a pünkösdi búcsúban, azaz huszadszor lovagolnak. Idén sem lehet másként.

Két évtizede lovon: a huszárhagyomány összekötődött a búcsújárással Fotó: Baricz-Tamás Imola

Gyergyóremetéről indult csütörtökön reggel legkorábban és legtávolabbról az első két huszár, majd Szárhegyről már egy nagyobb csapat kerekedett fel, hogy aztán a gyergyói hármas határnál egyesülve a többi gyergyószéki helység lovasaival együtt lovagoljanak a Mária úton Csíksomlyó irányába.

Erősíteni a magyarságtudatot
Az első huszár-zarándoklat kötődik az erdélyi huszármozgalom elindulásához, amely 1998-ban egy magyarországi hagyományőrző rendezvényen való látogatásomkor kezdődött. Ennek következménye volt, hogy 1999 tavaszán már öt-hat ember huszáregyenruhába öltözhetett Gyergyószentmiklóson, és így lovagolhattunk Csíksomlyóra.

Fontosnak tartottuk, hogy a mozgalom kötődjön a búcsúünnephez, hiszen már akkor látható volt, hogy az egyházi, vallási missziójelleg mellett a búcsú a magyarság legnagyobb találkozóhelye is, és így az emberek istenhitére és magyarságban való hitére is különleges megerősítő hatása van” – fogalmaz a mozgalom kezdeményezője, Parászka Géza, aki ezt követően 18 éven át szervezte a lovas huszár-zarándoklatot.

Az 1999-es kezdet óta sokban változott a lovas vonulás, az útvonalak gyakran változtak, egyrészt amiatt, hogy a közúti forgalom hatványozódott azóta, de a visszajáró vendégek is igényelték, hogy évről-évre újat láthassanak a székely táj szépségeiből.

Mindemellett a lényeg, a kezdeti alapgondolat nem változott. Mindig szem előtt tartják, hogy elsősorban zarándokok, még ha huszárnak öltözve is. A búcsús eseményeken, a virrasztásokon, szentmiséken való részvételt nagyon komolyan veszik. Lélekben ugyanolyan a lovas zarándoklat, mint 20 éve – állapítja meg Parászka.

Évtizedes lovas barátságok

A most, 2018 pünkösdjére Gyergyóból induló lovas csapatnak nem csak gyergyószékiek a tagjai. A Sümegről érkező Capári Róbert már több mint 15 éve minden pünkösd alkalmával Gyergyószentmiklósról lovagol Csíksomlyóra. Parászka Géza hívására jöttek először a magyarországi hagyományőrzők, és nem kellett többször invitálni őket, megragadta, évről-évre idevonzza őket az élmény.

Felejthetetlen, amikor először jöttünk, különleges dolog volt Erdélyben, huszár-egyenruhában lovagolni. Azóta is, ha tehetjük, mindig jövünk, elhozzuk lovas barátainkat is, és már gyermekeinkkel együtt lovagolunk a búcsúra

– fogalmaz Capári. Lesznek németek is a lovasok között, akik már Capári Róbert élménybeszámolója után kaptak kedvet az erdélyi látogatáshoz. Lassan a Berlinből érkezők sem számítanak idegennek, már negyedszer lovagolják végig a Gyergyószentmiklós-Csíksomlyó utat. Ők a kialakult barátságok kedvéért jönnek – mondják.

Több, mint száz lovas
Több mint száz lovas teszi meg lóháton a Mária Út utolsó 100 kilométerét ezekben a napokban. A lovasok , köztük a hagyományőrző huszárok Csibában találkoznak. Pénteken 17 órakor pedig közösen indulnak innen Csíkszereda felé, várhatóan 17 óra 30 perckor érkeznek meg a Szabadság térre, ahol az ünnepélyes fogadásukra várják az érdeklődőket. A himnuszok eléneklése után a lovasok tovább vonulnak Csíksomlyóra.