Ez lesz a csíksomlyói zarándoklat liturgikus programja

Bálint Eszter 2018. május 18., 20:47

A csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra pálos kegyhely és kolostor házfőnöke lesz. A zarándoklat pénteken este szentmisével kezdődik.

A csíksomlyói kegytemplomban ünnepi sorrendben tartanak szentmiséket. Archív Fotó: Tamás Attila

Szentmise nyitja meg pénteken 19 órától a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot, a liturgiát követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint 19 órakor lesznek szentmisék a csíksomlyói kegytemplomban.

A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai által alkotott kordon délelőtt fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1-kor kezdődik.

A kisbazilika-jelvényt és a labarumot vivők fél 11-kor indulnak a kegytemplomtól a papsággal Fotó: Tamás Attila

Az ünnepi szentmisét – amelyet a Duna Televízió, az Erdélyi Mária Rádió és a kegyhely honlapján a Csíksomlyói Ferences Kolostor élőben közvetít – Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, valamint Tamás József csíkszeredai püspök mutatja be a koncelebráló papsággal együtt.

A szentmise szónoka, Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra pálos kegyhely és kolostor házfőnöke lesz, ő az egyetlen meghívott.

A Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban 17 órakor kezdődik a csángómise.

A kegytemplomban a 19 órakor kezdődő pünkösdelőesti szentmisét követően, 20 órától reggelig tartó virrasztás lesz.

Várják a zarándokokat Csíksomlyóra. Archív Fotó: Tamás Attila

Május 20-án, pünkösd vasárnap a szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és 19 órakor lesznek, míg május 21-én, hétfőn, pünkösd másodnapján a szentmiséket a kegytemplomban szintén ünnepi sorrendben tartják: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és 19 órakor.

A búcsús szentmise szónoka
Marian Adam Waligóra 1987-ben lépett be pálos rendbe, ahol 1993. július 30-án tett örökfogadalmat. 1994-ig a pálos rend szemináriumában tanult Krakkóban. 1994. június 18-án szentelték pappá Częstochowában, a Jasna Góra pálos kegyhelyen. Újmisésként Magyarországra, a pécsi pálos kolostorba került, és ott végzett közel egy éven keresztül lelkipásztori szolgálatot, elmélyítve a magyar nyelv, történelem és kultúra ismeretét, szeretetét. Különös figyelmet szentel a magyar zarándokoknak, mindig hívja, várja és nagy szeretettel fogadja őket Częstochowában Jasna Górán, amely azon túl, hogy Lengyelország nemzeti kegyhelye – ahogy emlegetni szokták: „Lengyelország szíve” –, a világ egyik legjelentősebb zarándokhelye is, amelyet minden évben emberek milliói keresnek fel, közöttük egyre növekvő számban magyarok is. A gyakori meghívásoknak eleget téve rendszeresen látogat Magyarországra, ahol szerteágazó lelkipásztori tevékenységet fejt ki, ugyanakkor közreműködik a magyarországi lengyel vonatkozású eseményeken. Sokat tesz a nagy lengyel pápa, Szent II. János Pál pápa emlékének méltó magyarországi megőrzéséért és tiszteletének erősítéséért.

{A}