Ünnepélyt szerveztek Gyergyóban a zarándokvonat utasainak fogadására

Pethő Melánia 2018. május 17., 22:56

Több mint nyolcszáz utasával csütörtök este futott be a gyergyószentmiklósi vasútállomásra a magyarországi Misszió Tours által szervezett Boldogasszony zarándokvonat.

Az együvé tartozás élményét élheti meg vendég és vendégváró Fotó: Haáz Vince

„Ebben az évben a Szűzanyához való érkezésünket nem a kérés, a könyörgés kellene jellemezze, hanem mindenekelőtt a hálaadás, a köszönet a lelki megelégedettség. Igen, ilyen fajta lelki töltet is lehet egy zarándoklat célja” – tolmácsolta Nagy Zoltán polgármester üzenetét Len Emil alpolgármester.

A szerelvénnyel érkező zarándokok nagy részét a városban és a környéken szállásolták el, a többi utas Marosfőn és Csíkszék településein szállt meg. Csíkszeredából péntek délelőtt visszajön Gyergyószentmiklósra a vonat, és a zarándokokat elviszi, hogy meglátogathassák Csíksomlyót. Erre már a korábbi években is komoly igény mutatkozott, hiszen a szombati búcsú alkalmával a kötött program és a nagy tömeg miatt nem volt lehetőségük alaposan bejárni, megismerni a nyerget, és imádkozni a kegytemplomban. Szombaton természetesen a búcsú szerepel a vonatos zarándokok programjában.

{A}

Szabadtéri szentmise a főtéren

Vasárnap reggel nyolc órakor Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmisét hallgathatnak a Boldogasszony zarándokvonat utasai és a gyergyóiak. A ceremónia ünnepi szónoka Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke lesz. A szerelvény tizenegy órakor indul vissza Budapestre. Péntek este egyébként még egy Csíksomlyóra tartó zarándokvonat halad át Gyergyószentmiklóson – a Csíksomlyó Expressz menetrend szerint 19 óra 59 perckor érkezik, és rövid megálló után továbbmegy. A városvezetés arra buzdítja a lakókat, minél nagyobb számban menjenek ki az állomásra, üdvözöljék ennek a szerelvénynek az utasait is.